Menu Zavřít

Pavol Mokoš: Krok ECB může prospět akciím

9. 3. 2015
Autor: Images Money, Flickr.com (CC BY 2.0)

Evropská centrální banka minulý týden oznámila detaily programu kvantitativního uvolňování (QE) měnové politiky. Otázka je, jak budou na kroky ECB reagovat evropské akcie.

Odpověď může dát paralela ze Spojených států. Tamní centrální banka (Fed) má za sebou již tři takové programy. Ten první, známý jako QE1, byl spuštěn na konci listopadu 2008 a skončil v březnu 2010. Akciový index S&P 500 během tohoto období posílil téměř o 40 procent. Program nákupu aktiv QE2 byl poté spuštěn v listopadu 2010 a skončil v červnu 2011. Po druhém kole QE, které bylo nejkratší, byly akcie z indexu S&P 500 silnější o dalších zhruba 10 procent. V polovině září 2012 oznámil Fed třetí kolo, které skončilo na podzim roku 2014. A akcie v indexu S&P 500 po něm přidaly znovu téměř 40 procent.

Můžeme podobnou rallye čekat i v Evropě? Vývoj akciových indexů takový scénář naznačuje. Týden před oznámením evropského QE index Stoxx 600 stoupl zhruba o sedm procent. Plánované QE tomuto indexu přineslo již asi 15procentní zisk, zatímco německý DAX si připsal téměř 20 procent. Otázkou přesto zůstává, zda evropské QE povede ke zrychlení hospodářského růstu Evropy. Ačkoli je dopad QE na reálnou ekonomiku nejasný a nemusí mít v Evropě stejně pozitivní efekt jako v zámoří, pohled na japonské kvantitativní uvolňování velí nadále kupovat akcie, které by z přebytku likvidity a nulových sazeb měly tak či tak dále profitovat.

Autor je senior makléř Patria Finance


Čtěte také:

MMF24

Nákupy ECB se vztahují i na ztrátové dluhopisy vlád. Berlín se vejde o prsa

Nákupní plány ECB vyhnaly evropské akcie na sedmileté maximum

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).