Menu Zavřít

Pax Sinica po africku. Čína získala spojence, využila nerozhodnosti Západu

24. 5. 2015
Autor: reuters

Článek o ekonomice Čadu, můžete si říct, zbytečně zabírá více než deset odstavců. Zaprvé se podrobný popis veškerého tamního hospodářství vejde do jednoho odstavce; zadruhé co na tom vyspělému světu sejde? To první je pravda. Čadský HDP netvoří s 20 miliardami dolarů ani polovinu čtvrtletního obratu Applu. To druhé však pravda není ani trochu; právě chudoba a zaostalost z té země činí snadnou geopolitickou kořist.

Mít vliv v krvavé a na nerosty bohaté subsaharské Africe je k nezaplacení – a Západ jej v posledních letech prakticky bez odporu přepustil Číně.

Umíme zabíjet

V Čadu, stručně řečeno, není o co stát. Šedesát procent z jeho jedenácti milionů obyvatel je negramotných a 80 procent jich žije za méně než jeden dolar denně. I v hlavním městě N’Djamena má jen polovina lidí přístup k pitné vodě.

Většina lidí přežívá díky pěstování prosa, což komplikuje skutečnost, že v saharské polovině země dohromady nic neroste. Čad je obklopen samými nevábnými sousedy (snad s výjimkou Kamerunu): Středoafrická republika, Súdán a Jižní Súdán jsou na žebříčku nefunkčních států ještě níže než šestý Čad (viz box). Libye na severu a Niger na západě jsou o něco lepší jen na papíře a z Nigérie zemi napadají muslimští fanatici z hnutí Boko Haram.

Ve špatné společnosti
Žebříček nefunkčních států podle Fondu pro mír (2014)
1. Jižní Súdán
2. Somálsko
3. Středoafrická republika
4. Kongo (Kinshasa)
5. Súdán
6. Čad
7. Afghánistán
8. Jemen
9. Haiti
10. Pákistán

Není divu, že jednu věc v Čadu ovládají dobře, a sice zabíjet lidi. Tamní armádu nechal prezident Idriss Déby (Robert Mugabe je ve srovnání s ním gentleman) bohatě financovat prodejem ropy, aby se jí chránil proti neustálým pokusům o puč. Ve zbrani má armáda 30 tisíc mužů a téměř desetinásobek dalších bojeschopných mužů k dispozici.

Díky tomu je Čad v místním měřítku respektovanou vojenskou mocností. V posledních třech letech jeho armáda dvakrát zasahovala proti islamistům: v roce 2012 na severu Mali proti tamním separatistům a loni proti teroristům z organizace Boko Haram (to se nejspíš bude letos opakovat).

 Cesta čadské ropy Cesta čadské ropy

Zároveň však Čad čelí neustálé agresi ozbrojených skupin ze sousedních zemí. Súdánského prezidenta Umara al-Bašíra, jenž je u moci od roku 1989, pojí s Idrissem Débym po desetiletí oboustranná upřímná nenávist. Bývalo zvykem, že oba pánové si navzájem podporovali povstalce, o něž v kraji není nikdy nouze.

Hlavně klid

Dnes už to neplatí. Důvodem je Čína, jejíž firmy těží ropu v obou zemích. Peking důsledně dodržuje doktrínu, podle níž se nemotá do záležitostí zemí, s nimiž obchoduje, ale v Súdánu udělal výjimku; před deseti lety dokonce poslal 700 vojáků do tamní mise OSN. Mezi oběma zeměmi zavládl relativní klid.

Seběhlo se to tak, že Číňané v roce 2006 vycítili šanci, když se americká ropná firma Exxon vzdala dalších práv na průzkum potenciálních ropných nalezišť. Peking reagoval rychle: do dvou měsíců navázal s N’Djamenou diplomatické styky a vzápětí podepsala čínská státní ropná korporace CNPC první kontrakty.

Číňané začali stavět ostošest. Vybudovali 311 kilometrů dlouhý ropovod, jenž spojuje jejich ropná pole s potrubím Exxonu a spol. Na rozdíl od Američanů postavili rafinerii, takže ze země poprvé proudí ropné produkty s přidanou hodnotou. Zahájili výstavbu mezinárodních letišť, škol a nemocnic. Letos se chystají koupit železnici.

Čad v ekonomických číslech
• 11 milionů obyvatel (téměř) • 900 dolarů nominálního HDP na hlavu • 11–13procentní růst ekonomiky v roce 2014 • 4–5procentní průměrný roční růst za posledních pět let • 0,2 procenta inflace • 8,6 procenta nezaměstnanosti • 538 milionů dolarů přímých zahraničních investic • 3,1 miliardy dolarů ročního exportu • 2,99 miliardy dolarů ročního exportu ropy • 130 tisíc barelů ropy vytěží denně

Co však je nejdůležitější, dělají to všechno, aniž by Débymu a jeho partě kladli podmínky kromě jediné – klidu. To je odlišuje od Západu. Světová banka se kvůli tamním poměrům z Čadu stáhla; než si to předloni rozmyslela a zase přišla s nabídkou ve výši 1,1 miliardy dolarů, nainvestovali Číňané do země téměř dvojnásobek.

Výsledek není zatím ohromující: ze 130 tisíc barelů denně (největší světový ropný producent, Saúdská Arábie, má kapacitu 12 milionů barelů denně) produkuje většinu stále Exxon. Ale napřesrok již má produkce dosáhnout dvojnásobku, přičemž o veškerý růst se mají podle serveru Geopolitical Intelligence postarat Číňané. A především, země s nejschopnější armádou v nepokojném regionu je de facto v jejich rukou.

Paradoxní je, že z bezskrupulózního čínského postupu profitují i obyvatelé Čadu. Loňský ekonomický růst 11 až 13 procent pomáhá i jim, ačkoli by z něho v civilizované zemi měli více, než mají za vlády Débyho. A na hranici se Súdánem se neválčí. Peking svoji hru v Čadu zvládl na výbornou – na úkor Západu.

Historie čadské ropy
2000 Za asistence Světové banky vzniká konsorcium (Exxon plus dva menší partneři, Chevron-Mobil a Petronas) a začíná stavět 1070 kilometrů dlouhý ropovod z města Doba, místa naleziště, do kamerunského Kribi na pobřeží v Guinejském zálivu (do loňska vytěžilo a přepravilo celkem neuspokojivých 436 milionů barelů ropy)
leden 2006 Světová banka odmítá další účast na projektu, protože čadská vláda utrženými penězi financuje vlastní zbrojení
jaro 2006 Exxon se vzdává dalších práv na ropný průzkum v Čadu
jaro 2006 Čína navazuje s Čadem diplomatické styky
léto 2006 Čínská státní ropná firma CNPC podepisuje první kontrakty na průzkum, těžbu a zpracování ropy v zemi
2011 CNPC spouští těžbu v ropných polích Ronier a Mimosa
2012 Atraktivita nerostného bohatství země došla i ostatním – GPB Global Resources, pobočka ruské Gazprombank Group, získává licenci na těžbu zlata
2013 Světová banka mění názor na čadskou vládu a slibuje pomoc ve výši 1,1 miliardy dolarů na bohulibé projekty (školství, zdravotnictví)
2014 čadská vláda oznamuje, že od roku 2016 chce zdvojnásobit objem těžby na 260 tisíc barelů denně; nadpoloviční většinu by měl představovat čínský podíl
2015 Čad plní podmínky Světové banky (a na konci dubna čeká peníze každým dnem) Zdroje: Reuters, Geointelligence Network

Čtěte také:

Greenpeace: Čína nelegálním rybolovem drancuje pobřeží Afriky

CIF24

Čína sází na jádro, v Africe koupila podíl ve velkém uranovém dole

Závody v těžbě ropy zvyšují riziko prudkého růstu cen

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).