Menu Zavřít

PC SLAVÍ DVACETINY

5. 10. 2001
Autor: Euro.cz

ebf - tip - debata

Pro dvaapadesátiletého Davida Bradleyho byl 12. srpen velkým svátkem stejně jako pro řadu těch, kteří stáli u zrodu osobních počítačů. Minulou neděli totiž uplynulo přesně dvacet let ode dne, kdy International Business Machines, tedy IBM, přišla s prvním osobním počítačem.
Když bylo Bradleymu jednatřicet, pracoval na počítačovém systému Datamaster za deset tisíc dolarů. Jeho tehdejší šéfové ho přesvědčili, aby se s malou skupinou počítačových nadšenců podílel na zvláštním projektu: vývoji osobního počítače, který bude možné snadno ovládat a rychle a nepříliš složitě vyrábět. Původní skupinka se rozrostla na dvě stovky lidí. Bradley měl na starosti základní kontrolu a fungování klávesnice, obrazovky a tiskárny. Napadlo ho, že zajistí, aby uživatelé zbytečně a náhodně nerestartovali počítače. Přišel s tříklávesovou zkratkou CTRL–ALT–DEL. Zkratkou, kterou dnes zná každý uživatel Windows a kterou používá, když počítač zamrzne. K této zkratce postupně přibývaly další. „Pracovali jsme tehdy na něčem, co jsme mohli ukázat rodinám. Nikoho z nás ani nenapadlo, jak historicky důležitý náš projekt je, uvedl nyní Bradley pro The Mercury News.
V téže době pracoval mladý Bill Gates na posledních změnách zdrojového kódu k programu, který měl fungovat v nových osobních počítačích. Programátorská skupinka Billa Gatese tenkrát čítala čtyřicet lidí.
I když počítačoví experti tehdy pracovali na vzniku osobního počítače IBM, řada z nich – jak tvrdí Bradley – už využívala osobní počítače Apple II nebo Radio Shack. Ani jeden z nich však nebyl kompatibilní s tím, co u IBM připravovali. Apple a IBM, respektive „písíčka , dodnes kompatibilní nejsou.
David Bradley je držitelem sedmi patentů spojených s osobními počítači a podílel se i na vývoji programu Windows. Stále pracuje v IBM, a to na podstatně vyspělejších počítačích, než jaké před dvaceti lety pomáhal vymýšlet. Má na starosti pokročilejší technologické projekty pro xSeries servery. Ze skupinky, která před lety stála u zrodu osobních počítačů, již v IBM zůstalo jen pár lidí. Jedním z nich je i Mark Dean, který se podílí na vývoji nové generace hardwaru a softwaru pro superpočítačovou síť. Je viceprezidentem výzkumu IBM. Před dvaceti lety pracoval na grafickém systému nových PC. Byl také požádán, aby vymyslel barevnou grafickou kartu.
I když se od začátku počítalo s úspěchem osobních počítačů, tři miliony prodaných PC v letech 1981 až 1985 mnohonásobně předčily očekávání IBM. Firma odhadovala, že prodá méně než čtvrt milionu kusů. Toto množství se přitom prodalo v samotném prosinci roku 1984.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).