Menu Zavřít

Peacemaker a vyznavač zenu Bartoš: Jsme jediní racionální

9. 12. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

Zdá se, že šéf Pirátů Ivan Bartoš na jedné straně Babišovi pomáhá, na druhé mu škodí. Je to kličkování, naivita, nezkušenost? Jsme jediní racionální, říká.

Poslanecký klub Pirátů sídlí ve sněmovně v prostorách s nejkrásnějším výhledem. Poslanečtí nováčci mají k dispozici široký balkon s prominentním výhledem na celé Malostranské náměstí. Tam, kde dříve sedávali komunisté, došlo k razantní výměně. Sál teď okupují dvacátníci, kteří působí spíš jako profesionální hráči počítačových her. Mezi nimi pobíhá jejich vůdce s typickými dredy. Ivan Bartoš patří v 37 letech mezi nejstarší české Piráty a novináře se snaží přesvědčit o tom, že dosavadní vystupování strany ve sněmovně není jen manickým kličkováním mezi opozicí a hlasovací koalicí vedenou hnutím ANO.

Ivan Bartoš (37)
• Pochází z Jablonce nad Nisou, v Praze získal titul Ph. D. v oboru informační studia a knihovnictví, studoval i na University of New Orleans v USA.
• Pracoval jako specialista na IT pro české i zahraniční firmy, jako ředitel marketingu se podílel na rozjezdu pracovního portálu Airjobs.
• Jako DJ mixuje psychedelický trance.
• Předsedou České pirátské strany byl od října 2009 do června 2014 a opět od dubna 2016.
• Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 mu jen těsně unikl mandát europoslance, Piráti tehdy obdrželi 4,78 procenta hlasů.
• Ve sněmovních volbách 2017 dovedl Piráty poprvé do Poslanecké sněmovny a stal se poslancem.

Proč jste volili zástupce hnutí ANO Radka Vondráčka do čela sněmovny? Nerozumím vaší argumentaci, že hlasy Pirátů nehrály roli. Právě proto jste přece nemuseli hlasovat spolu s ANO, SPD a komunisty, ne?

My jsme se snažili udělat kulatý stůl, rozbít tu hlasovací mašinu ANO, SPD, KSČM, která je zcela evidentní. Ale setkali jsme se s výsměchem stran, které pak založily Demokratický blok. Z jejich strany jsme se dočkali jenom obstrukčních návrhů nebo pouhých gest. Tím byla kandidatura Petra Fialy do čela sněmovny nebo původní nápad pana Kalouska, že bude blokovat samotné její ustavení.

Mělo ale smysl se přidávat k ANO, SPD a komunistům, když už měl Vondráček zvolení předsedou sněmovny jisté?

K nikomu jsme se nepřidali, nic jsme nehandlovali. My jsme se takto rozhodli minulý měsíc, ještě než to bylo cool. V rámci našeho klubu jsme si odhlasovali podporu Vondráčka i Fialy na post prvního místopředsedy. Pro něj jsme také hlasovali. Naší cestou bylo, aby sněmovna co nejrychleji začala pracovat, abychom se dostali k vydání pánů Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, aby se mohl schvalovat rozpočet. Naopak jsme touto deklarací podpory hned na začátku snížili možnosti SPD tlačit na ANO skrze tuto podporu. I tak SPD nakonec vyhandlovala bezpečnostní a hospodářský výbor.

Proč jste se nepřipojili k nově vzniklému Demokratického bloku, který tvoří strany, jež si nepřejí vznik vlády v čele s Andrejem Babišem? Nabídku jste přece dostali.

Ten Demokratický blok vůbec nic neřešil, je to opět gesto. Mají dohromady nevýrazný počet hlasů. Navíc v tom figuruje pan Kalousek, který by se už dávno neměl angažovat, když odstoupil z pozice předsedy TOP 09.

Kalousek je přece jen jedním z poslanců Demokratického bloku.

Ale je pořád tváří TOP 09 ve sněmovně. Ten trucblok prý vznikl kvůli nominacím do funkcí ve sněmovně, ale když se podíváte na návrh zasedacího pořádku, všechny ty strany sedí velmi semknutě spolu.

Nerozumím tomu, proč jste jako určité vyvážení chystané Babišovy menšinové vlády prosazovali, aby vedení všech sněmovních výborů obsadily opoziční strany, a přitom hlasovali s hnutím ANO pro jeho kandidáta do funkce předsedy sněmovny.

To spolu přece vůbec nesouvisí.

 Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš Z Pirátské strany nikdy nezazněl názor, že by Česká republika měla vystupovat z NATO. Vystupování z NATO nikdy nebylo na stole, tvrdí Ivan Bartoš.

Jak to? Na jednu stranu si hrajete na opozici, na druhou hlasujete s většinovou koalicí ANO, SPD a KSČM.

Ještě že jsem peacemaker a klidný vyznavač zenu. Já chápu, že z pozice pana Fialy, Kalouska nebo paní Udženiji je atraktivní to takhle štelovat, ale my nejsme v klubu Andreje Babiše. Byli jsme první, kdo jasně řekl, že budeme hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka. Jediné, co dávalo smysl a zároveň by to nebylo jen gesto nebo hrátky, bylo dostat k jednomu stolu i SPD a říct jim: dostanete tři výbory, nikoli dva, které jste si vydealovali na jednání s panem Faltýnkem. Byla to jediná cesta, jak zabránit vzniku hlasovací koalice ANO a SPD.

Neobáváte se, že Vondráček při případném třetím pokusu o sestavení vlády navrhne znovu na premiéra Babiše a ten pak bude bez důvěry vládnout třeba celý rok?

Já si myslím, že ke třetímu pokusu vůbec nedojde.

Ale je to reálná možnost. Proto se ptám, jestli se toho neobáváte.

Ta varianta třetího jmenování je hypotetická. Se všemi hypotézami je samozřejmě třeba pracovat. Ale řeší se přece, co je v danou chvíli pro společnost nejpřínosnější. A podle Pirátů je to ustavení sněmovny. Pokud se bavíme o těch hypotetických scénářích, tak zdržování ze strany hnutí ANO s volbou Petra Fialy jako místopředsedy sněmovny může mít za cíl jeho oslabení v rámci ODS a konečnou personální výměnu. Do předsednické pozice nastoupí Václav Klaus mladší, který je daleko servilnější k Andreji Babišovi a může s ním vstoupit do jednání o vládě, což by bylo pro pana Babiše mnohem výhodnější. Ve hře je ministerstvo školství, což je velmi lákavá nabídka pro Klause mladšího. V ODS nejsou ti lidé mezi sebou nějací extra kamarádi. Není tam synergický postup, jednotná idea jako třeba u Pirátů. Klaus mladší tam má velkou podporu, větší vnitrostranickou podporu než úspěšný lídr Fiala. Toto jsou mnohem realističtější scénáře než třetí pokus jmenování premiéra. Ale je to zase jen hypotéza.

V minulých dnech vaši členové hlasovali o odvolání jednoho z vašich nejvýraznějších poslanců Jakuba Michálka z funkce místopředsedy strany. Jsou Piráti ještě stále jednotní?

Máme institut členského podnětu. Pokud získá podporu, může libovolný člen vznést libovolné téma k jednání celostátního fóra, což je nejvyšší orgán strany. Pomocí tohoto podnětu může řadový člen navrhnout i odvolání člena vedení strany. Těchto podnětů jsou během roku na různá témata desítky. Jsou to normální prvky přímé demokracie v praxi, které ta strana už sedm let používá.

Stojí členové za svým vedením?

Někteří členové si myslí, že Jakub Michálek by neměl být místopředsedou Pirátské strany, a proto iniciovali tento podnět.


Miliardy v konopí. Česko se může i díky Pirátům vrátit na cestu k legalizaci

 Demonstrace na podporu legalizace marihuany


Souhlasíte s tím, jakým způsobem byla stažena stížnost proti platnosti voleb? Michálkovi odpůrci odůvodňovali snahu o jeho odvolání nedostatkem transparentnosti.

Zcela běžně může libovolný orgán strany jednat i v režimu neveřejném. My jsme to zveřejnili, jakmile soud rozhodl ve všech těch věcech (souhlasil se stažením stížnosti – pozn. red.). Došlo k administrativní chybě, kdy podání té žádosti neprošlo schvalováním republikového předsednictva. My jsme to pak jako předsednictvo stáhli. Dokonce si myslím, že jsme to mohli stáhnout, aniž by o tom předsednictvo hlasovalo. Ta reakce (některých členů strany – pozn. red.) není vůbec adekvátní tomu, co se stalo.

Říkáte, že Piráti mají jednotnou ideu. Donedávna jste se ale neshodli například na tom, zda má být Česko v NATO.

To je hoax, který byl hodně živený ze strany TOP 09.

Jak to tedy je?

Z Pirátské strany nikdy nezazněl názor, že by Česká republika měla vystupovat z NATO. Jsme demokratická strana, kde programové body vycházejí z hlasování členů. Vystupování z NATO nikdy nebylo na stole.

Minimálně jste se k tomu v minulosti jasně nevyjádřili.

Asi před osmi měsíci jsme vydali konsenzus v této věci. Od té doby to považuju za uzavřenou záležitost. Nikdy jsme nezpochybňovali členství v NATO ani v Evropské unii. Točí se to pořád dokola jako nějaká novinářská perlička. Jsme stále stejní: liberální středová strana s důrazem na svobodu člověka, na právo na informace, na zachování soukromí a transparentní politiku. To je základ, benchmark, podle kterého jednáme v Poslanecké sněmovně. Největší fail, chyba ostatních stran, byla v tom, že začali dělat politiku bez ohledu na to, co si myslí lidé, kteří je volili.

Dva vaši poslanci Mikuláš Peksa a Ondřej Profant jsou členy panevropského hnutí Diem 25, které založil bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis. To hnutí mimo jiné kritizuje nadnárodní banky, velkokapitál či průmyslové konglomeráty. S tím souhlasíte? Je to názor Pirátské strany?

Já s tím souhlasím. Liberální člověk prostě nechce, aby politiku jednotlivých zemí diktovali lobbisté nadnárodních korporací.

Varufakis především kritizuje nadnárodní velkokapitál.

Má nějaké politické ukotvení. Vyšel ze zázemí Syrizy. Ten manifest Diem 25 podepsalo 60 tisíc lidí, není to politická strana. Sdružuje liberální, zelené a levicové strany. My jsme ta liberální strana. Je tam řada prvků, se kterými souhlasím a se kterými naopak nesouhlasím.


Svět podle SPD: cesta za poznáním i konspirační teorie

 Lídři SPD: předseda Tomio Okamura a předseda poslaneckého klubu Radim Fiala


Podle volebních analýz jste přebrali voliče například TOP 09 i jiným pravicovým stranám. Volí vás často městští liberálové. Jak to jde dohromady s tím, že sympatizujete s hnutím, které založil řecký marxista?

Když si přečtete ten manifest, kritizuje se tam například demokratický deficit EU v rámci nevolených orgánů, sílící nacionalistické tendence některých států, potírání prvku subsidiarity. Evropu je ale třeba zachovat. Za protievropské nálady u nás jsou zodpovědní hlavně čeští politici, kteří jezdí z Bruselu a prezentují nám tady, že Evropa je špatná, protože jim to přináší hlasy ve volbách.

Diem 25 uvažuje o tom, že složí celoevropskou kandidátku k volbám do Evropského parlamentu v roce 2019. Zúčastnili byste se toho?

My máme European Pirate Party (PPEU), v jejímž boardu teď dokonce sedí naše členka Markéta Gregorová. Je to platforma evropských pirátských stran. My se nepotřebujeme integrovat do žádné jiné platformy.

MMF24

Piráti v posledních dnech vypsali několik výběrových řízení, třeba na pozice poslaneckých asistentů nebo také na členy správní a dozorčí rady VZP. Co si od tohoto neobvyklého způsobu hledání politických nominantů slibujete?

Obvyklé v české politice jsou bohužel trafiky. Na místa ve státem kontrolovaných firmách jsou dosazováni lidé z politických důvodů. Jsou tam často nekompetentní lidé. My jsme tohle rozkrývali na pražském magistrátu například u paní Kleslové, kterou Babiš nakonec musel stáhnout. Do těch orgánů by měl být nominován člověk kompetentní, zběhlý v oboru, který nekope za nějakou skupinu. Může to být mix politicky angažovaného člověka a odborníka. Ten člověk, kterého nominujeme, musí také být srozuměn s pirátským programem. Nedávno jsem se třeba dozvěděl, že hlavní kvalifikací syna jedné zastupitelky při nominaci do orgánu Pražských vodovodů a kanalizací bylo, že chodil do bazénu. Trochu to zveličuji, ale je to průšvih. My přesně proti takovým trafikám bojujeme.

O povolební situaci čtěte více v rubrice Volby 2017:

Dostálová: MMR by mělo být ministerstvem veřejného investování

ČSSD se musí přestat bičovat a najít zajímavé tváře, vyzývá Sobotka

Komentář: Jaké ohrožení demokracie?

Rezignujte na post poslance, vyzývá Sobotku jihomoravská ČSSD

Peacemaker a vyznavač zenu Bartoš: Jsme jediní racionální

TOP 09 si zvolila předsedu. Z krize ji má vytáhnout Pospíšil


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).