„ V dubnu jsme začali stavět, v listopadu otevřeli,“ popisuje Jan Kylberger, zdejší sládek. Celkové náklady činily zhruba patnáct milionů korun.
Do Pece se dostal jako ostřílený „vařič“, předtím prošel pivovary v Plzni, Jihlavě i švýcarském Bernu. „Úkolem minipivovarů je lidem přinést k ochutnání i něco jiného než tu desítku,“ vysvětluje Kylberger vlastní pohled na malé výrobce. I přes jeho slova ale jeden kohout na zdejší pípě okupuje právě světlé výčepní pivo. Desítku si prý výslovně přál majitel, aby tu turisté měli jedno lehčí pivo na osvěžení. Kromě ní tvoří stálý výstav třeba i IPA, černá třináctka a doplňují je sezonní speciály, jako jsou vánoční šestnáctka, jarní pšeničná jedenáctka, letní Summer Ale či podzimní Ginger Beer.
Pecký pivovar sídlí v poměrně vysoké budově, v jednom patře funguje varna, pod ní pak rozlehlý ležácký sklep.
Skleněný průhled v podlaze, v němž se dají donekonečna prohlížet nerezové tanky, patří k nejhezčím pivovarským vyhlídkám.
U dřevěného stolu, od něhož lze detailně sledovat práci sládka v měděné varně, jsme vyzkoušeli několik místních ležáků a jeden speciál. První se ke slovu dostala spodně kvašená tmavá třináctka s 5,3 procenta alkoholu. Extrémně černé pivo voní praženým sladem, v chuti je sametové, kávovost se prozrazuje jen ve slabých náznacích. Tato třináctka má vynikající pitelnost a působí lehce.
Dovednosti Jana Kylbregra jsme otestovali i na svrchně kvašeném speciálu IPA. Jako odkaz na nejvyšší krkonošskou horu si pivo s 6,5 procenta alkoholu nese symbolickou stupňovitost 16,03°. Ve sklenici ji zdobí silnější chmelová vůně s odstíny citrusu. I když v chuti čeká piják extrémní hořkost, ta nepřichází, objevuje se slabá kyselkavost a mírná ovocitost. I tenhle speciál je velmi lehký a především velice dobře pitelný. •
Pecký pivovar Pec pod Sněžkou 124 Sládek: Jan Kylberger