Menu Zavřít

Pegas Nonwovens investuje v JAR dvě miliardy. Nabere stovky lidí

28. 2. 2017
Autor: Pegas Nonwovens

Česká textilka Pegas Nonwovens postaví nový závod v Kapském městě. Investice do pozemku, výstavby a výrobní linky pohltí dvě miliardy korun.

Plánovanou investici českého výrobce netkaných textilií potvrdila jihoafrická Agentura pro podporu cestovního ruchu, obchodu a investic západního mysu (Wesgro). Podle zprávy agentury investice dosahuje výše 1 miliardy jihoafrických randů (dvě miliardy korun).

Pegas chce zítra investici blíže představit v Africe za účasti svého šéfa Františka Řezáče. Oznámení se má účastnit také premiérka provincie Západní Kapsko Helen Zilleová či starostka Kapského Města Patricia de Lille.

Projekt bude podle afrických úřadů jednou z největších kapitálových injekcí do zpracovatelského průmyslu v zemi za posledních pět let. Jeho součástí bude také nábor několika set pracovníků. Dohodě o expanzi předcházela několikaletá analýza trhu a jednání s tamními institucemi pro podporu průmyslu.

Výrobce textilií Pegas Nonwovens založil jihoafrickou dceřinou společnost loni v červenci. Podle Řezáče bylo založení dceřiné společnosti nutnou podmínkou pro zahájení procesu koupě pozemku určeného pro výstavbu nového závodu.

V Africe už znojemská firma působí. V roce 2013 otevřela závod za 1,5 miliardy korun v Egyptě.

Vývoj hodnoty akcií Pegas na Pražské burze za 12 měsíců  Vývoj hodnoty akcií Pegas

V loňském roce Pegas také postavil nový sklad ve Znojmě, kde plánuje i stavbu nové linky. Další závod provozuje v Bučovicích. Firma vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví.

CIF24

Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku a v Česku zaměstnává 570 lidí. Je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě, kde však v březnu skončí. Za loňská tři čtvrtletí měla tržby 4,3 miliardy korun a zisk 351 milionů.

Čtěte také:

České akcie budou letos podle analytiků díky dividendám vynášet

Textilka Pegas Nonwovens navýšila dividendu na téměř 34 korun

České továrny na všech kontinentech


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).