Menu Zavřít

Pekaři to zkusí v Maďarsku

8. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Odkolek ing.

PRAHA (myš) - Největší domácí pekárenská firma Odkolek koupila sto procent maďarské společnosti Vécsay, která ovládá šest tamních pekáren. Budapešťská skupina ročně utrží okolo šesti set milionů korun. Cenu transakce odmítli představitelé Odkolku zveřejnit. „Pevně věříme v úspěch této akvizice,“ uvedl Marko Pařík, ředitel společnosti Ramill Group, která potravinářské uskupení řídí.
Odkolek se stal jedničkou na tuzemském trhu poté, co letos v zimě fúzoval s firmou Delta Pekárny. Skupina nyní kontroluje třetinu tuzemského trhu a vedle pekáren vlastní také mlýny. Po dokončení fúze vznikne na počátku příštího roku nová nadnárodní společnost United Bakeries. Firma Ramill vlastní také čtyři pekárny na Slovensku a v Polsku provozuje tamní největší podnik na mražené pekárenské výrobky Nowakowski Piekarnie. Mluvčí Odkolku Jaroslav Pomp nevylučuje, že se skupina pokusí o další podobné akvizice v zahraničí.
Odkolek loni utržil 1,34 miliardy korun, což znamenalo meziroční pokles o čtyři procenta. Provozní hospodářský výsledek skončil slabě pod nulou. Za rok 2004 vykázala společnost ztrátu 42 milionů korun. Loňské hospodaření negativně ovlivnily nízké ceny pečiva a zdražení energií a pohonných hmot.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).