Menu Zavřít

Peking vítá obchodní jednání s USA, ustoupit nechce, píše čínský list

14. 9. 2018
Autor: čtk

Čína bere žádost Spojených států o zahájení nových obchodních rozhovorů vážně, požadavkům Washingtonu ale ustupovat nehodlá. A to navzdory zpomalení tempa růstu své ekonomiky a poklesu akciových trhů v Číně. Ve svém úvodníku to dnes napsal čínský oficiální list China Daily.

Peking a Washington vyostřily vzájemné obchodní třenice, jejich další eskalaci má zabránit návrh amerického ministra financí Stevena Mnuchina vrátit se k jednacímu stolu. Ve čtvrtek, kdy o jeho pozvánce a jejím kladném přijetí čínskými představiteli informovala média, ale americký prezident Donald Trump na twitteru napsal, že USA mají pro jednání v ruce silnější karty.

„Na dohodu s Čínou nespěcháme, to oni jsou pod tlakem,“ napsal Trump. „Naše trhy rostou, jejich kolabují,“ dodal.

Čínský list dnes nicméně uvedl, že Čína má dostatek prostředků k tomu, aby povzbudila svou ekonomiku, i pokud by obchodní válka s USA měla pokračovat. V případě, že Spojené státy zavedou další cla na čínské zboží, Peking „nebude váhat a zavede protiopatření, aby chránil čínské zájmy,“ doplnil.

Americká vláda dokončuje seznam čínského zboží v celkové roční hodnotě 200 miliard dolarů (4,4 bilionu korun), jehož by se měla dotknout plánovaná cla ve výši deset až 25 procent.

Obnovení americko-čínských obchodních rozhovorů by mohlo zmírnit obavy trhů z eskalace celní války, která by mohla přerušit veškerý obchod mezi dvěma největšími ekonomikami světa a poškodit firmy i spotřebitele. Poslední kolo rozhovorů mezi americkými a čínskými představiteli v půli srpna však k žádné dohodě nedospělo.

Přečtěte si analýzu Ilony Švihlíkové:

Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

 Americký prezident Donald Trump

EBF24

Dále čtěte:

Trump se opřel do Nike. Kritizuje kampaň s „antiamerickým“ Kaepernickem

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

Do Česka se dováží stále více oceli z Indie. Loni se meziroční nárůst zdvojnásobil

Jak se proclila ocel. Spor Číny a USA může způsobit i války

 Čínský export


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).