Menu Zavřít

Peking vrací úder. „Jste ničitelé světového míru,“ obvinil Američany

22. 9. 2020
Autor: Profimedia.cz

Americké ministerstvo v nejnovějším reportu zabývajícím se bezpečnostním vývojem Čínské lidové republiky upozornilo na hrozbu stále rostoucí a modernizující armády. Podle vlády Spojených států by akceschopnější armáda mohla v budoucnu ohrožovat americké národní zájmy a s tím i mezinárodní systém založený na pravidlech. Číňané americké hodnocení odmítají. Spojené státy jsou ničitelé světového míru, uvedlo čínské ministerstvo obrany.

Stále rostoucí napětí mezi dvěma světovými mocnostmi – Čínou a Spojenými státy – se postupně vykresluje na všech úrovních. Nejnověji v reportu o vývoji a rozvoji čínské armády, který zpracovalo americké ministerstvo obrany. Ve svém úvodu doslova tvrdí, že pokud budou cíle vytyčené komunistickou stranou dosaženy, může to pro Spojené státy v blízké budoucnosti znamenat ohrožení národních zájmů i mezinárodního systému založeném na pravidlech.

Čínské ministerstvo obrany ústy jednoho z jeho vedoucích pracovníků, Colonela Wu Qianga, podezřívání z narušování mezinárodního řádu odmítá. Naopak podle nich to právě jsou Spojené státy, které v posledních letech ničí světový mír. „Mnoho [posledních] let dokazuje, že Spojené státy podněcují regionální neklid, narušují mezinárodní řád a jsou ničiteli světového míru,“ uvedl Wu Qiang v prohlášení.

Čínská strana argumentuje tím, že podle statistik za
posledních 20 let během operací americké armády v Iráku, Sýrii, Libyi a
dalších zemích přišlo o život 800 tisíc lidí a miliony dalších bylo nuceno v důsledku
nebezpečí opustit své domovy.

„Měli by se radši zaměřit na své problémy místo toho, aby jejich tzv. report obsahoval falešná tvrzení o čínské obraně a armádní konstrukci,“ pokračuje čínské prohlášení. Na závěr Peking vyzývá Washington, aby čínské obranné složky hodnotil racionální a objektivně, a tak bylo možné budovat mezi oběma zeměmi zdravé bezpečnostní vztahy.

V reportu Američané dále zmiňují ambice Pekingu disponovat do poloviny století armádou „světové třídy“. „V kontextu čínské národní strategie je pravděpodobné, že Čína má za cíl dosáhnout v armádních parametrech stejné úrovně – v některých případech i vyšší – jako americká armáda, nebo armády jiných států, které Čína vidí jako ohrožení své suverenity, bezpečnosti a rozvojových zájmů,“ stojí ve zprávě.

EBF24

Ambice Číny dosáhnout úrovně Spojených států v rozličných oborech není žádným tajemstvím. Peking dlouhodobě zvyšuje investice například do vesmírného programu, ve kterém v posledních letech sbírá první významné úspěchy. Stejná situace panuje také na poli technologií. Poslední událostí, která to potvrzuje, je spor o sociální síť TikTok – Čína úspěchem této platformy mimo jiné dokázala, že dokáže vyvinout stejně dobrý, ne-li lepší, algoritmus, jako americké technologické společnosti ze Silicon Valley, jako jsou Facebook, Google nebo Twitter.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).