Menu Zavřít

PELTRÁM V AUTU

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

SPT Telecom

V režii Fondu národního majetku proběhla valná hromada Telecomu. Přestože se skupině kolem ministrů Jaroslava Bašty a Antonína Peltráma podařilo Svatoslava Nováka z postu generálního ředitele odstranit, vyšla celkově ze střetu značně oslabena. Telsource je podle svého zástupce v představenstvu Bessela Koka spokojen a již nehrozí odchodem z firmy. Boj o posty však neskončil.

I když valná hromada SPT Telecom v pátek 18. června schvalovala velmi zajímavou výroční zprávu o hospodaření, nejvíce vzruchu bylo kolem personálií. Mnohaměsíční úsilí ministra dopravy a spojů Antonína Peltráma, podporovaného z pozadí ministrem přes tajné služby Baštou, slavilo nejprve úspěch, protože se jim podařilo odstranit z vedení firmy dosavadního generálního ředitele Svatoslava Nováka. Museli však polknout hořkou pilulku, že spolu s ním odešel z představenstva i jejich favorit Antonín Kalda. Toho vládní úředníci marně prosazovali na místo předsedy dozorčí rady a nyní na něj podle informací týdeníku EURO zbyde pouze místo šéfa pražského oblastního závodu, z něhož právě Kalda před časem vyštípal Telsourcu nakloněného Radomíra Sabelu.

Dohoda se zrodila, jak je již zvykem, v politickém jednání mezi sociální demokracií, smluvní opozicí a Fondem národního majetku. Přesto se všechny dohodnuté změny nepodařilo naplnit. Představenstvo, které se sešlo hned po valné hromadě sice zvolilo za svého předsedu současného místopředsedu výkonného výboru FNM Karla Zemana, volba generálního ředitele se však zasekla a byla odložena až na 14 čer vence.

Podle dohody měl v čele výkonného managementu již v pátek stanout Přemysl Klíma, bývalý šéf telekomunikační firmy Dattel, nyní ředitel Telecomu pro speciální projekty. Ten je považován za člověka blízkého předsedovi výkonného výboru FNM Michal u Hrubému. Podle internetového výpisu z obchodního rejstříku spolu dokonce podnikali jako společníci v s. r. o. 1. Filmový kanál. V průběhu valné hromady se však objevily pochybnosti o výsledcích případné lustrace Přemysla Klímy. Ta by však ani v případě, že by byla pozitivní, nemusela na jmenování mít vliv, protože na společnost se zahraničním kapitálem, i když s převažujícím státním vlastnictvím, se lustrační zákon nevztahuje. Přesto by však problém mohl nastat, protože na šéfa Telecomu se vztahuje povinnost prověrek Národním bezpečnostním úřadem a ten by mohl tyto pochybnosti vzít v úvahu. Bezpečnostní aspekt naznačuje, že ministr Bašta ještě v bitvě o Telecom nekapituloval.

Kromě nejmenování generálního ředitele se nepodařilo doplnit ani provozní výbor. Jeho členem se měl stát Otakar Filipec, který by ve výkonném managementu nahradil Michala Čupu. Ten odešel před nedávnem ke konkurenčnímu Contactelu, z aloženému Českými radiokomunikacemi a TeleDenmarkem. Filipec je dřívějším pracovníkem Telecomu, dnes je generálním ředitelem firmy FDA leasing a předsedou dozorčí rady hotelu Palace. Má však pro sociálnědemokratickou vládu jednu podstatnou chyb u, je členem Unie svobody.

Podle informací týdeníku EURO politici ČSSD prosazovali do čela výkonného managementu tandem tvořený bývalým šéfem české pobočky Microsoftu, již zmíněným Antonínem Kaldou. Tomu se bránil FNM, a když se na jeho stranu připojila i ODS, bylo rozh odnuto. „Měnilo se to na poslední chvíli a my jsme se rozhodli raději podpořit kandidáty FNM, než dát hlas Kaldovi s Pilným, řekl našemu týdeníku blízký spolupracovník Václava Klause.

Situaci sociální demokracii zkomplikovala ne zcela správně vystavená plná moc pro zastupování státního akcionáře. Byla totiž vystavena na jméno bývalého ministra Moose a tak se Peltrám musel podřídit vůli FNM. Za zaznamenání stojí, že do dozorčí ra dy se dostal blízký spolupracovník premiéra Zemana Karel Březina, vedoucí úřadu vlády.

EBF24

Telsource, který až do čtvrtka vyjednával s vládou, byl uspokojen. Bessel Kok na tiskové konferenci prohlásil, že vítězi jsou obě strany a strategický partner se ve spolupráci se státním akcionářem může nyní v klidu připravovat na liberal izaci telekomunikačního trhu. Termín strategie odchodu je prý možné nyní vymazat ze slovníku. Jak Kok, tak Karel Zeman popřeli, že by se před valnou hromadou jednalo o jakýchkoli příslibech doprivatizace SPT Telecom, některé zdroje však tvrdí, že Te lsource dostal příslib, o který usiloval.

Karel Zeman rovněž avizoval změnu dividendové politiky. Zatímco transakční dokumenty zakazovaly výplatu dividend, tak v příštím roce se akcionáři možná dočkají. Předseda představenstva považuje výplatu dividend za jeden z nejpříhodnějších způs obů řešení nadbytku kapitálu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).