Menu Zavřít

Peníze budou dřív

18. 7. 2003
Autor: Euro.cz

ČEZ

WT100

PRAHA (foj) - ČEZ urychlí splátky za akcie osmi regionálních distributorů elektřiny, které získal počátkem letošního dubna od státu. Firma díky tomu splatí celkových 16,5 miliardy korun již v roce 2005, což je o dvanáct měsíců dříve oproti původní smlouvě uzavřené s Fondem národního majetku (FNM). O úpravě splátkového kalendáře podepsala s fondem dohodu koncem června.
„Ještě letos do poloviny října zaplatíme 3,735 miliardy korun, což jsou peníze, které měl ČEZ původně uhradit až v červnu roku 2006,“ sdělil mluvčí elektrárenské společnosti Ladislav Kříž. ČEZ zatím na účet fondu poslal dvě splátky, počátkem dubna 1,5 miliardy korun a koncem června dalších 3,735 miliardy. Firma tak letos celkově uhradí FNM za akcie téměř devět miliard korun a další čtyři miliardy odvede státu na daních. Zhruba 200 milionů korun zaplatil ČEZ také České konsolidační agentuře. Poslední dvě splátky fondu budou následovat v letech 2004 a 2005, a to vždy koncem června.
Investice spojené s nákupem akcií distributorů nejsou jediné, které ČEZ v nejbližších letech čekají. Kromě desítek miliard korun, na něž přijde obnova zastaralých elektráren na severu Čech, totiž vedení firmy rozhodlo, že se zúčastní tendru na privatizaci 49 procent akcií společnosti Slovenské elektrárne (SE). Dodatečné přistoupení ČEZ do privatizačního řízení schválila v polovině minulého týdne slovenská vláda.
„SE jsou poslední velkou společností, kterou na Slovensku kontroluje stát. Počítáme, že během několika dnů již předložíme konkrétnější nabídku na převzetí firmy,“ uvedl Ladislav Kříž. ČEZ ji postupně upřesní podle toho, jak se bude seznamovat se skutečným stavem majetku elektráren. Státní komise navrhla ještě před privatizací SE rozdělit na dvě části jadernou a nejadernou. Podle poradenské firmy PricewaterhouseCoopers má většina investorů zájem pouze o nejadernou část SE. Právě ČEZ je údajně jediným uchazečem, který projevil zájem o koupi konvenčních i jaderných aktivit elektráren.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).