Menu Zavřít

Peníze do centrály! ČEZ stáhl z dceřiných firem téměř 30 miliard

8. 8. 2018
Autor: Mladá fronta

ČEZ se rozhodl pořádně provětrat účty svých dceřiných společností. Od počátku letošního roku si z nich nechal přeposlat dividendy v celkové výši 29,8 miliardy korun. Ve srovnatelném období loňského roku to přitom bylo "jen" něco málo přes 12 miliard. Podle vyjádření finančního ředitele ČEZ Martina Nováka se jedná o mimořádný dividendový příjem, který se v blízké době nebude opakovat.

Největší částkou k mimořádné dividendě přispěla nejziskovější dceřiná firma - ČEZ Distribuce. Ta vyplatila mateřské společnosti nejen celý loňský zisk 6,4 miliardy korun, ale i mnoho miliard navíc. Jiné společnosti přispěly také, ale jen do výše loni vytvořeného zisku. Tak například Severočeské doly vyplatily 1,7 miliardy korun, investiční fond ČEZ OZ lehce přes 1,2 miliardy korun.

Jak uvedl finanční ředitel Martin Novák v rozhovoru pro Euro.cz, některé dceřiné společnosti si vzaly půjčku a volné peníze přeposlaly mateřské společnosti ČEZ. „Není to nic neobvyklého. Zatím tu byl model, že všechny dluhy měla akciová společnost ČEZ, což není úplně dobře. Nyní nastavujeme v dceřiných firmách podobnou strukturu, jakou by měly, kdyby se jednalo o samostatné společnosti,“ vysvětluje Martin Novák.


ČEZ i teplárny sondují příležitosti v Polsku. Zajímají se o dodávky záložní dotované elektřiny

 Elektrárna ČEZ v polském Chorzowě


Přesun peněz se projevil ve výsledcích mateřské společnosti ČEZ, ale nikoliv celé firemní skupiny. Konsolidovaný čistý zisk skupiny ČEZ se v prvním pololetí meziročně propadl o 54 procent na 7,7 miliardy korun. Loňské výsledky totiž vylepšily mimořádné vlivy s kladným znaménkem, hlavně prodej podílu v maďarské společnosti MOL a bytového fondu v Praze. Naopak již podobné bonusy chyběly, zisk naopak snížilo přecenění hodnoty dříve prodané elektřiny a odstávky některých uhelných bloků.

CIF24

Navzdory slabému prvnímu pololetí vedení ČEZ očekává, že se podaří splnit cíle pro letošní rok. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) má skončit v rozmezí 51 až 53 miliard korun a čistý zisk mezi 12 a 14 miliardami. K lepším výsledkům má podle Martina Nováka přispět současný růst cen elektřiny i vyšší využití kapacity uhelných elektráren.

Čtěte více:

ČEZ vyplatil dividendu státu. Na účet ministerstva financí přišlo 12,4 miliardy

Tažení proti šmejdům v energetice podporuje i ČEZ. Sám dostal pokutu za agresivní praktiky

Velká porážka ČEZ. V miliardovém železničním tendru na dodávky elektřiny zvítězil Amper Market

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).