Menu Zavřít

Peníze na Asii: PPF půjčila Home Creditu 10 miliard

20. 4. 2017
Autor: Home Credit

Skupina PPF Petra Kellnera poskytla v minulém roce desetimiliardovou půjčku skupině Home Credit na financování expanze.

Každý růst něco stojí. V jižní a jihovýchodní Asii se o tom aktuálně přesvědčuje finanční skupina Home Credit. Jenom v Indii loni Home Credit prodělal zhruba 61 milionů eur (tehdy 1,65 miliardy korun), v Indonésii dalších 19 milionů a na Filipínách 16 milionů. Podpořit další asijskou expanzi tak musela mateřská PPF. Firma nejbohatšího Čecha Petra Kellnera je prostřednictvím nizozemské firmy PPF Financial Holdings největším akcionářem skupiny Home Creditu a v minulém roce mu půjčila téměř 358 milionů eur. O rok dříve byla výše půjček nulová.

„Je to kvůli razantní expanzi. Tímto způsobem skupina kapitálově podporuje růst v jednotlivých zemích“ říká k úvěru od mateřské společnosti finanční ředitel Home Creditu Group Petr Kohout. „V minulém roce výrazným způsobem narostl celý byznys,“ dodává.

Lákadlo v Asii: bezúročné půjčky

Loni skupina poskytla nové úvěry v objemu 11,5 miliardy eur, což představuje meziroční nárůst o 76 procent. Po loňské ztrátě ve výši 42 milionů eur se Home Credit Group vrátila do zisku, když vydělala 210 milionů eur. Skupina, která poskytuje spotřebitelské úvěry, v minulém roce dramaticky zvýšila počet míst, kde prodává své finanční produkty, ze 186 tisíc v roce 2015 na 271 tisíc. Většina z prodejních míst - 160 tisíc - je v asijských zemích. Důvodem je rozmach půjček s nulovými úroky.

A na čem tedy Home Credit u takových úvěrů vydělá, když ne na úrocích? „Něco z výnosu tvoří pobídka od výrobce. V některých případech u menších částek je to bezúročná nabídka z naší strany. Odpovídáme tím na určitý závazek, který vyplývá z naší licence,“ popsal již dříve situaci na čínském trhu Ondřej Frydrych, šéf Home Credit China.

Home Credit tak dostává peníze například od výrobců mobilů. Skupina ostatně spolupracuje na podpoře marketingových kampaní s jihokorejským Samsungem nebo čínskými společnostmi Oppo a Huawei, jehož mobily v Česku propagoval mimo jiné i hokejista Jaromír Jágr.

Právě o půjčky na mobily je v Asii největší zájem. „Mobilní telefony představují klíčovou komoditu právě v Asii, kde digitální technologie, marketing a prodeje zažívají obrovský vzestup,“ říká Kohout.

Rozmach úvěrů s nulovými úroky má ovšem nepříznivé dopady na ukazatele celého Home Creditu. Skupině sice zvyšuje objem obchodů, ale na druhé straně společnosti narůstají náklady na správu těchto půjček. Poměr nákladů k příjmům se tak loni kvůli tomu zvýšil z 54,8 na 55,7 procenta. Plusem těchto úvěrů je na druhé straně pokles nákladů spojených s řízením rizika úvěrového portfolia.

Miliardový odpis

Zatímco v Asii Home Credit roste, a v Číně i Vietnamu dokonce vydělává, loni se mu příliš nedařilo v Bělorusku a sousedním Slovensku. Bělorusko kopíruje do značné míry ekonomický vývoj v Rusku, které je jeho nejdůležitějším obchodním partnerem. „Došlo k citelné devalvaci běloruského rublu,“ doplňuje Kohout.

Kromě zhoršeného vývoje běloruské ekonomiky se navíc na splátkovém byznysu Home Creditu podepsalo rovněž direktivní řízení ekonomiky země. „Regulatorní rámec bankám diktoval cenu depozit a úvěrů způsobem, který nám nedovolil byznys dále rozvíjet,“ zdůrazňuje Kohout. Stát tak fakticky nařídil společnostem, jakou mají mít ziskovou marži. Regulace podle Kohouta nepříznivě zasáhla rovněž slovenský Home Credit.

Společnost Home Credit v důsledku musela odepsat 10,8 milionu eur (v té době 292 milionů korun) ze své investice do běloruské odnože a 35 milionů eur (945 milionů korun) z investice do Home Creditu Slovakia.

Home Credit a jeho trhy
Země Čína Vietnam Rusko Kazachstán ČR Indie Indonésie Filipíny
Objem úvěrů (mil. eur) 5313 430 2326 334 771 195 87,1 67,5
Čistý zisk (mil. eur) 196 46,3 67,2 45,8 33,2 -61,1 -19,2 -16,0
Počet prodejních míst 141315 6834 93996 7934 4917 5789 4423 1951

Zdroj: Prezentace Home Credit.

Čtěte dále:

Home Credit investoval 200 milionů do americké firmy Nymbus

EBF24

Platforma na půjčky Zonky míří do skupiny Home Credit

Miliardář Kellner doprovodí Zemana na cestě do Číny


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).