Místní zvěřina, unikátní vinný sklep a hluboké lesy kolem. Co víc si můžete přát?
Kolikrát se můžete v životě těšit na stejné místo?
Netuším. Zato ale dobře vím, že čím déle jezdím na Kladskou, magickou a v Česku naprosto unikátní osadu replik dřevěných alpských horských chat ležící v hlubokých lesích nad Mariánskými Lázněmi, tím víc se sem těším. A nejde jen o výjimečnou krajinu a přírodu okolního Slavkovského lesa, která mimochodem tvoří největší lovecký revír v zemi.
Pátý element tohoto fantasticky odlehlého místa dotváří Pension Kladská a jeho restaurace sídlící v jedné z chat.
Celý podnik před lety založil šéfkuchař a světoběžník Vlasta Reitmajer s manželkou. Ti si řekli, že si i tuzemské hluboké lesy zaslouží kvalitní tradiční gastronomii, již lze nejlíp a nejjednodušeji popsat jako česko-francouzskou. Českou samozřejmě hlavně domácími surovinami, jak to má být: nečekejte proto na Kladské pizzu, ale spoustu místní výborné zvěřiny a třeba i pstruhů, jimž dělá dobře zdejší čistá voda. A samozřejmě i poctivé tradiční omáčky.
Francouzský element pak hledejte především v poctivosti a rafinovanosti přípravy jídel, hlavně mas: o co méně Reitmajer fandí módním barevným tečkám na talíři (podle něj jídlo vystydne, než je kuchař všechny udělá), k nimž potřebujete kupu vysvětlujících příběhů, o to víc času věnuje nakládání, marinování nebo pomalému pečení mas. Takže se pak na talíři nejen rozpadají, ale navíc vládnou fakt poctivou chutí i vůní. Ostatně jestli se na Kladské i ubytujete, ucítíte klidně i celou noc omamnou vůni unikající z kuchyně. Druhý den ji poznáte na menu. Během dlouhých let, co sem jezdím, jsem na Kladské snědl už tolik různých jídel a vypil tolik vína, že ani nevím, které doporučit. Přesto: čistý (bez tisíce přísad) hovězí tatarák s křepelčím vajíčkem a topinkou s česnekem zalitý pořádným italským červeným je předkrm, bez nějž pro mě Kladská není Kladská. Jenže stejně tak se vám odsud bude těžko odjíždět i bez bílých jater foie gras podávaných s teplým jablkem, skořicovým sosem a rozinkami marinovanými v koňaku.
Francouzi prostě vědí, jak si život udělat hezký. Jindy si ale vystačíte i s relativním málem. Zdejší pečený jelen na víně nepotřebuje další slova ani ingredience. A stejně tak i stará bordeaux a burgundská ze zdejšího sklepa.
Pension Kladská ? Kladská 6, Mariánské Lázně ? t: 354 691 888 ? e: pensionkladska@seznam.cz ? www.pensionkladska.cz ? šéfkuchař: Vlastimil Reitmajer