Menu Zavřít

Penta míří do mobilů

11. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

MMF24

Uživatelé mobilních telefonů v Česku se mohou těšit na příchod nového „hráče“, neboť během první poloviny letošního roku by v tuzemsku měla zahájit provoz již čtvrtá mobilní síť. Informaci přinesl minulý týden ve středu internetový magazín Mobil.cz. Spuštění nového operátora připravuje společnost MobilKom, do níž loni kapitálově vstoupila investiční společnost Penta Investments. „Naše dceřiná firma nabídne ve druhém letošním čtvrtletí blíže nespecifikované služby ve veřejné mobilní síti,“ citoval server mluvčí Penty Janu Studničkovou.
Operátor, o jehož jménu prý zatím nebylo rozhodnuto, by měl nabízet hlasové i datové služby, přičemž pro šíření signálu by měl využívat standardu CDMA v pásmu 410 až 430 megahertzů. Technologii CDMA využil roku 2004 operátor Eurotel, který moderním digitálním způsobem osadil pásmo, v němž provozoval v minulosti první síť mobilních analogových telefonů s předčíslím 0601. Pro hlasové hovory je CDMA standard poměrně atypický, MobilKom si tak zřejmě bude muset nechat vyrábět telefony a další přístroje na objednávku.
Mobilní telefony, datové karty i další koncová zařízení může dodávat řada firem, především z Číny a Jižní Koreje. Podle informací Mobil.cz by k dodavatelům mohly patřit společnosti LG, Pantech, Ubiquam, ZTE a další.
Předsedou představenstva MobilKomu je Luboš Bórik, dlouholetý jednatel a ředitel právní divize Eurotelu, který v operátorovi skončil zhruba ve stejné době, kdy musel odejít generální ředitel Terrence Valeski. Server Mobil.cz rovněž uvádí, že regulátor trhu, Český telekomunikační úřad, již MobilKomu přidělil kód sítě (230-04). Současně požádal stávající tři mobilní operátory na českém trhu T-Mobile, O2 a Vodafone o vzájemné propojení sítí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).