Menu Zavřít

Penta si chce počíst v Polsku. Brzy získá zkrachovalou síť knihkupectví Matras

12. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Někdejší druhá největší síť polských knihkupectví Matras je několik měsíců v úpadku. Zdravou část firmy, která stále funguje, se pokouší získat konsorcium firem, provázaných s tamní maloobchodní sítí Empik. Ta je jednou z polských investicí česko-slovenských investorů z Penty Investments.

Zájem o Matras potvrdil i mluvčí Penty Ivo Mravinac: „Penta určitě podporuje Empik v jeho snaze upevnit postavení na trhu, případ, který zmiňujete, je však v komplikovaném stadiu a je plně věcí polského managementu.“

Matras měl ještě před rokem 180 prodejen a byl druhou největší knižní sítí v Polsku. Firma však neuřídila své finance, přestala platit nakladatelům, nájem za obchody i sociální pojištění. Její dluh rostl o miliony korun měsíčně. Dnes má Matras 50 prodejen. A insolvenční soud podle listu Puls Biznesu rozhodl, že vydělí zdravou část firmy - hlavně fungující prodejny - za účelem prodeje. Transakce má být podle listu hotová v řádu dnů.


CEFC a Penta chtějí koupit majitele Novy. Za více než 10 miliard korun

 CME Group


Penta o Matras usiluje prostřednictvím čtyř firem: Modern Bookstore, Modern Bookstore 2, JT Doradztwo i Mole Mole. Zatímco na přelomu let 2016 a 2017 padaly nabídky za padesát nejlepších prodejních míst Matrasu ve výši kolem 50 milionů až 60 milionů zlotých (300 milionů až 360 milionů korun), dnes činí sotva sedm milionů zlotých (40 milionů korun).

Penta Investments je aktivní v Polsku dlouhou dobu. Kromě několika developerských projektů ovládá například síť nemocnic a poliklinik EMC Instytut Medyczny či síť lékáren Dr. Max, dále předního polského výrobce a distributora mražených potravin a zmrzliny Iglotex a zmíněnou síť prodejen knih, hudebních nosičů či tisku NFI Empik Media & Fashion.

Přečtěte si také:

CIF24

ÚOHS: Penta může koupit zdravotnickou síť Nemos

Další akvizice CEFC. Od Penty koupila budovu u Florentina za 650 milionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).