Menu Zavřít

Penzijní připojištění a životní pojistka jsou výhodné pro zaměstnavatele i zaměstnance

23. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Jedná se o investici do budoucna

Jaké faktory stojí za tak velkou popularitou těchto zaměstnaneckých výhod, vysvětluje Pavel Němec z České pojišťovny.

Firmy využívají celou řadu zaměstnaneckých benefitů. Jaké místo mezi nimi mají příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění? Ve srovnání s nejrůznějšími příspěvky na konkrétní aktivity se příspěvky na penzijní připojištění nebo životní pojištění jeví na první pohled jako méně atraktivní, protože nenabízejí bezprostřední požitek jako například permanentka do fitness centra. Jedná se o investici do budoucna a jako taková má podstatně vyšší stabilizační a motivační hodnotu. Ve spojení se státní podporou a daňovými úsporami jde o ideální spojení příjemného s užitečným pro firmy i zaměstnance. Firmy šetří své náklady, realizují daňové úspory a zároveň motivují své zaměstnance. Zaměstnanci získávají více prostředků pro svoji budoucnost stejně jako pro nenadálé životní situace a tím vyšší sociální jistoty, také na ně se vztahují daňové výhody.

Jak se k tomuto trendu postavila Česká pojišťovna? Ve spolupráci s Penzijním fondem České pojišťovny jsme pro firmy připravili „ČP program zaměstnaneckých výhod“. V jedné ucelené nabídce přinášíme firmám širokou nabídku kapitálového životního pojištění a penzijního připojištění. Tento program zahrnuje i speciální manažerské kapitálové pojištění.

V čem spočívá podstata manažerského kapitálového pojištění? Jeho myšlenka vychází z toho, že většina firem má pro nejlepší manažery speciální motivační programy. A tento princip obsahují i pojišťovací programy. U České pojišťovny ho najdete pod příznačným názvem MANAŽER. Firma toto pojištění sjednává ve prospěch svého klíčového zaměstnance na tří až pětileté období, které odpovídá manažerské smlouvě. Po celou dobu trvání pojištění má firma dispoziční právo k pojistné smlouvě. Po uplynutí pojistné doby je pojistná částka vyplacena zaměstnanci a v případě jeho smrti oprávněné osobě.

V dnešní době se ale vše rychle mění. Co když pojištěný manažer odejde předčasně z funkce? V případě předčasného odchodu manažera je to firma, jako majitel pojištění, kdo rozhodne, jak s pojištěním naloží. Může jej předčasně ukončit a nechat si vyplatit tzv. odbytné nebo může pojištění převést na odcházejícího pracovníka se všemi právy a povinnostmi. Převod pojištění může firma také realizovat kdykoli v průběhu trvání pojištění, nejenom v případě odchodu zaměstnance z firmy.

CIF24

Vztahují se daňové výhody i na pojištění MANAŽER? Nespornou výhodou je odložená daňová povinnost. Pojistné hrazené firmou je rozděleno do dvou částí – části pokrývající rizika a části spořicí. Část pokrývající rizika je pracovníkovi zdaňována v době placení pojistného a spořicí část až při dožití konce pojistné smlouvy a vyplacení pojistného plnění pracovníkovi. Manažerské kapitálové pojištění nelze zahrnout mezi soukromé životní pojištění, a není tedy ani pro firmu daňově uznatelným nákladem. Pojistné na toto pojištění sice platí společnost ze zisku po zdanění, ale za zaplacené částky se neplatí pojistné na sociální a zdravotní pojištění.

Pavel Němec Vystudoval Fakultu přírodních věd Masarykovy univerzity v Brně. Kariéru odstartoval u počítačové společnosti PELL´S computer. V roce 1995 nastoupil do společnosti GiTy, kde prošel pozicemi od obchodního zástupce až po pozici ředitele marketingu. V roce 2002 nastoupil do ABN AMRO Penzijního fondu (nyní ČP Penzijní fond) na pozici obchodního ředitele. Od poloviny roku 2003 zde zastává funkci generálního ředitele a předsedy představenstva. Současně je pověřen řízením Odboru korporátních klientů České pojišťovny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).