Menu Zavřít

Pepa z Hongkongu zavlekl SARS

19. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Banánová republika

BULOVKA (tbc) – Minimálně dva měsíce nesmí ODS nikomu nabízet pravici. Část partajního vedení se totiž kvůli podivným chřipkovitým příznakům podrobila lékařskému vyšetření ohledně eventuální nákazy smrtícím virem SARS a ve stranické centrále ve Sněmovní ulici na Malé Straně byla ihned vyhlášena přísná karanténa.
Všechno začalo den po oslavě 47. narozenin předsedy občanských demokratů Mirka Topolánka. „Prožili jsme si peklo,“ komentoval události po společenském setkání ve strahovské vinárně Peklo místopředseda Petr Nečas. „Někteří z nás usoudili, že nadýmavost a rudá barva ve tváři našeho šéfa by mohla souviset se SARS, a tak se jelo taxíky na Bulovku. V nemocnici ale mejdan pokračoval,“ vypráví Nečas.
„Pan Langer tvrdil, že je lékař a že nám nařizuje pana Topolánka okamžitě hospitalizovat,“ uvedla vrchní sestra infekční kliniky na Bulovce Lída Plachá. Personál nemocnice prý rozjařilým hostům dlouho vzdoroval, když však šéf ODS na dotaz, zda nevešel v poslední době v kontakt s někým z jihovýchodní Asie, odpověděl „jo, s Pepou z Hongkongu“, bylo rozhodnuto. Elita ODS dostala roušky na ústa. Když sestřičky odváděly Topolánka na pokoj, zvolal: „Pomoc, jestli mám umřít, umřu ve své Ostravě.“
Experti z oboru lékařské kriminalistiky potvrdili, že SARS mohl do ODS skutečně zavléci Pepa z Hongkongu, když podle výpovědi svědkyně Mlejnkové předával roku 1997 v igelitové tašce miliony na stranické konto. Protože tento muž nebyl dosud nalezen, zřejmě viru sám podlehl, míní odborníci.
V okruhu sta metrů od budovy ODS policie zřídila nepřístupné ochranné pásmo. Sněmovní lavice pravicové opozice zejí prázdnotou, poslanci ČSSD se ze solidarity vypárovali a odjeli předčasně na prázdniny. Parlamentem nyní bez obtíží procházejí předlohy z dílny KSČM a lidovců.

  • Našli jste v článku chybu?