Menu Zavřít

Perlová fúze

30. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Sklářský průmysl

EBF24

JABLONEC NAD NISOU (dak) - Společnosti Ornela, Jablonex, Bižuterie Česká Mincovna, Železnobrodské sklo a Bohemian Jewelry se 1. října spojí v jeden celek nazvaný Jablonex Group. Vyvrcholí tím dlouhodobý proces slučování velkých sklářských a bižuterních firem. Vzniklé průmyslové uskupení s více než třemi a půl tisíci zaměstnanců a s obratem tři miliardy korun umožní propojit a zefektivnit všechny výrobní, obchodní a komunikační procesy. Nový podnik by měly tvořit čtyři divize: bižuterie, sklo, kovo a Česká Mincovna.
Fúze v tradičním severočeském oboru byla zahájena již v první půli letošního roku. Jablonecká Ornela tehdy oznámila převzetí majetku exportní společnosti Jablonex, kterou z více než devadesáti procent vlastnila. Zároveň zveřejnila záměr spojit se s dalšími pěti sklářskými a bižuterními podniky v regionu. „Firmy jsou již majetkově provázané, jejich spojením se zjednoduší vzájemné obchody,“ řekl ČTK na konci května místopředseda představenstva Ornely Miroslav Jotov. Hlavním cílem je však posílení pozice a konkurenceschopnosti firem na zahraničních trzích, kde je značka Jablonex již pojmem.
Vznik jednoho z nejsilnějších uskupení v oboru na českém trhu nemusí posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, protože jeho dopady se zabýval již vloni, když schvaloval spojení Ornely s Bižuterií Česká Mincovna. Téměř 98 procent produkce skupiny navíc míří do zahraničí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).