Menu Zavřít

Pes zatím nekouše

18. 8. 2002
Autor: Euro.cz

(EURO 30/2002)

CIF24

Nemůžeme pominout zveřejněné vystoupení předsedy Energetického regulačního úřadu pana Brychty v týdeníku EURO, ve kterém napadl ČEZ. Jeho názor, dle kterého nedošlo ke snížení našich cen pro domácí trh v letošním roce, a cenové údaje panem předsedou vyslovené (930 až 940 Kč/MWh silové elektřiny), jsou v ostrém kontrastu s následujícími fakty.
Pan předseda uvedl, že ČEZ nelže, jen neříká celou pravdu. Tak tedy rozeberme celou pravdu:
- průměrná cena silové elektřiny od ČEZ pro REAS činila 879 Kč/MWh v prvém pololetí letošního roku, zatímco ve stejném období roku 2001 to bylo 951 Kč/MWh,
- cenu systémových služeb placených konečnými zákazníky ke každé odebrané MWh regulační úřad meziročně snížil ze 169 Kč/MWh na 157,90 Kč/Mwh (o podíl na krytí těchto služeb pak ČEZ soutěží na samostatném trhu podpůrných služeb a je zcela lhostejné jakým podílem uspěje),
- cenu za přenos pak regulační úřad zvýšil tak, že na přenesenou MWh v letošním pololetí činí 87 Kč/MWh, zatímco v loňském prvním pololetí činila 77 Kč/MWh.
Průměrná cena ČEZ tedy poklesla o 73 Kč/MWh, tedy o 6,1 procenta. Tyto průměrné hodnoty se mohou lišit podle toho, v jakém rozsahu který distributor využil naší cenové nabídky a v jakém rozsahu se přiklonil k nabídkám konkurenčním. To je záležitostí jejich akcionářů.
Je překvapivé, že předseda ERÚ zveřejňuje tak zavádějící údaje, když jeho úřad má veškerá potřebná data k dispozici. Až dojde k propojení s distribučními společnostmi, je ČEZ připraven přenést výhody snížených cen i na domácnosti. Program Duhové energie k tomu vytváří potřebný prostor.
Ladislav Kříž,
tiskový mluvčí ČEZ

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).