Menu Zavřít

Nehrajte si s evolucí: americká vědkyně varuje před snahou oživovat vyhynulá zvířata

20. 3. 2019
Autor: Flying Puffin / CC BY-SA 2.0

Americká astrobioložka Lynn Rothschildová, která studuje možnosti života mimo Zemi pro americkou NASA, varuje před snahou oživovat na Zemi již vyhynulá zvířata. Nejčastěji se v poslední době hovoří o možnosti oživit mamuta.

Vymírání živočišných druhů bylo až dosud nezvratným procesem, ale pokroky na poli vědy umožňují převést do reality filmový Jurský park s živými pravěkými tvory. Vědci z Harvardovy univerzity usilují o vytvoření mamutího embrya, které by získali modifikací genů současných slonů a mamutů.

Rothschildová varuje před kombinováním genů současných živočišných druhů s pravěkými, jako je tomu v případě snahy oživit mamuta, který vyhynul před 4 tisíci lety. V kombinaci s použitím genomu slona vznikne fakticky nové hybridní zvíře.

„Projekt oživení mamuta srstnatého používá asijských slonů jako hostitelů. Výsledkem jsou pouze asi 2 procenta mamuta. To je stejné, jako kdyby lidé pocházející z Evropy, kteří mají 1 až 2 procenta z člověka neandrtálského, o sobě říkali, že jsou oživlí neandrtálci,“ napsala bioložka pro web Quartz.

Rekonstrukce podoby Neandrtálců v německém muzeu Neanderthal Museum.

Rekonstrukce vzhledu neandrtálců v německém muzeu Neanderthal Museum.

Lidstvo by se podle ní mělo zaměřit na záchranu současných živočišných druhů a přírody obecně, než se snažit uměle oživovat dávno vyhynulé druhy. Evoluční bioložka předkládá několik vážných argumentů, proč pravěká zvířata neoživovat (argumenty pro i proti oživování vyhynulých zvířat lze najít na stránkách Intelligence Debates).

Důvody vyhynutí

Pravěká zvířata vyhynula z nějakého vážného důvodu. Mohla mít mnoho přirozených nepřátel nebo zmizelo jejich přirozené prostředí, případně k tomu přispěla jiná katastrofa. Odpadly původní důvody pro jejich vyhynutí? Pokud ne, jejich vymření se může opakovat.

Model mamuta srstnatého v muzeu v kanadské Britské Kolumbii.

Model mamuta v muzeu v kanadské Britské Kolumbii.

Evoluce

Oživení vyhynulého druhu může mít nedozírné následky pro evoluci. Dopady člověk nemůže odhadnout. Nově vytvořená zvířata budou mít malou genetickou variabilitu a hrozí jim degenerace a choroby, případně sterilita a dojde k vyhnutí jejich verze 2.0. Jako příklad uvedla Rothschildová psí plemeno anglického buldoka, které kvůli častému křížení mezi příbuznými trpí chorobami.

Štěně anglického buldoka. Plemeno trpí častými nemocemi.

Štěně anglického buldoka.

Ekologie

Lidé ani zvířata nejsou ostrovy, potřebují okolo sebe celý ekosystém, aby mohli prospívat. Při vypouštění ohrožených druhů zvířat ze zajetí do volné přírody často dochází k problémům a nezamýšleným následkům. Je to vidět například při umělém návratu vlka do volné přírody.

Ve Spojených státech projekt vysazování vlka rudohnědého směřuje k tomu, že ve volné přírodě opět vyhyne. Co by se stalo s okolním ekosystémem, pokud by se do volné přírody vrátil mamut, klade otázku Rothschildová. Například mu budou chybět původní mikrobi, pro které byl hostitelem.

Vlk rudohnědý chovaný v zajetí, ilustrační foto

Vlk rudohnědý.

Ekonomika

Chov zdravého slona vyjde podle Performing Animal Welfare Society na 70 tisíc dolarů ročně (1,6 milionu korun), péče o staré a nemocné zvíře násobně více. Kdo bude platit náklady na uvedení nového druhu do přírody a případně jeho rozšíření, až opadne prvotní vlna nadšení veřejnosti?

Nosorožec srstnatý. Další adept na oživení.

Nosorožec srstnatý. Další adept na oživení.

Etika

Proč se vůbec člověk snaží oživit dávno vyhynulé druhy? Cítí vinu, že také mnoho dalších živočišných druhů jeho působením vyhynulo? Komu lidé chtějí splácet tento druh? Určitě ne již dávno vyhynulým tvorům, míní bioložka Rothschildová.

Je přirozené mít v současnosti na Sibiři a v oteplující se arktické oblasti opět mohutné mamuty o hmotnosti 6 až 8 tisíc kilogramů?

ebf - tip - debata

Dronte mauricijský známý pod názvem blboun nejapný. Byl vyhuben lidmi, ale vědci uvažují o jeho vzkříšení pomocí DNA z kostry.

Dronte mauricijský známý pod názvem blboun nejapný. Byl vyhuben lidmi, ale vědci uvažují o jeho vzkříšení pomocí DNA získané z kostí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).