Menu Zavřít

PĚT MINUT PO DVANÁCTÉ

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Česká rafinérská

KRALUPY NAD VLTAVOU – Jediný domácí výrobce benzinů a motorové nafty – společnost Česká rafinérská – zahájil tento měsíc ve své rafinerii v Kralupech zkušební provoz nové jednotky fluidního katalytického krakování. Jednotka zvýší výtěžky zpracovávané ropy, a zařadí tak i kralupskou rafinerii mezi světovou špičku. Ta dosáhne produktivity, s níž se bude moci měřit s rafineriemi v německé Leuně a rakouském Schwechatu. Znovu se stane konkurencí i pro bratislavský Slovnaft, který dokončil modernizaci už v minulém roce.

Česká rafinérská měla vloni nejvyšší zisk ve své pětileté historii – 2,53 miliardy korun. Dosáhla ho ovšem díky příznivému vývoji cen ropy a rafinerských marží. Její podíl v prodeji motorových paliv na rozhodujícím českém trhu totiž stále klesá, a začátkem roku dokonce spadl pod hranici padesáti procent.

ebf - tip - debata

Plán na zvýšení konkurenceschopnosti českých rafinerií byl součástí privatizace. Zahraniční investoři – společnosti Agip, Shell a Conoco – se v něm v roce 1995 zavázali, že na modernizaci uvolní 500 milionů dolarů. Nutnost investice v Kralupech však později zvažovali, a zahájení výstavby katalytického kraku se tak o rok zdrželo. V Litvínově vše probíhalo podle plánu a modernizovaná jednotka vyrábí od konce roku 1999.

V Kralupech se počítá s plným provozem od příštího měsíce. Nová jednotka byla vybudována nákladem osmi miliard korun, a řadí se tak mezi největší investice v českém průmyslu po roce 1990.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).