Menu Zavřít

Pět minut po půlnoci

27. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Bankrotový zákon nejspíš opravdu bude

MMF24

Neuvěřitelné se stalo skutkem. Prvním čtením v Poslanecké sněmovně prošel zcela nový bankrotový zákon bez jakýchkoli problémů a je velmi pravděpodobné, že konec zlatých dolů ve zkrachovaných firmách je na dohled. Z hlediska státu však už dávno není za pět minut dvanáct, spíše už pět minut po půlnoci. Katastrofální a více než dvacetkrát novelizovaný zákon stál daňové poplatníky desítky miliard korun. Právě hrozná a všemi mezinárodními institucemi kritizovaná právní úprava úpadku je jednou z nejdůležitějších příčin ztrát bankovního sektoru, které nakonec uhradil stát.
Dosud velmi omezené pravomoci věřitelů umožnily vznik konkurzních mafií, z nichž případ Berka je jen odhaleným vrcholkem ledovce, pod nímž se skrývá obrovská masa běžné loupeživé praxe. Kdyby byla vláda schopna připravit solidní zákon alespoň před pěti lety, mohla být výnosnost aktiv soustředěných v České konsolidační agentuře násobně vyšší. Jenže jak se říká, chyběla politická vůle, což přeloženo do češtiny znamená, že ti, kdo z otřesné legislativy ždímali miliardy, dokázali své zájmy dobře ošetřit. A věřitelům z řad velkých bank, kterým nakonec ztráty uhradil daňový poplatník, to bylo nakonec jedno, a tak se v lobbování za pořádný zákon příliš neangažovali. Každý občan včetně kojenců za to zaplatil několika modrými bankovkami.
Nakonec i nyní může být jásot předčasný. V druhém poslaneckém čtení mohou pozměňovací návrhy proměnit dobrý a odborně prodiskutovaný text v paskvil. Naštěstí se zdá, že zákon je dobře předjednán napříč politickými stranami a všem je jasné, o jak významnou normu jde. Tým kolem vicepremiéra Jahna v tomto případě jak při přípravě paragrafů, tak při politických dohodách, odvedl dobrou práci. Martin Jahn nyní může opravdu s dobrým pocitem vyklízet své šuplíky ve Strakovce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).