Menu Zavřít

Pět vyvolených

8. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Ministerstvo obrany

EBF24

PRAHA (bor) - Do konce letošního roku vybere ministerstvo obrany stavební společnost, která zrekonstruuje pražské armádní objekty. Úřad zvolí z nabídek pěti firem, které oslovil. Šanci na získání zakázky za více než miliardu korun dostaly společnosti Hochtief, Konstruktiva Branko, Metrostav, Průmstav a Subterra. Vítězná firma opraví budovu Generálního štábu Armády České republiky a Dům armády Praha na Vítězném náměstí.
Zásadní rekonstrukce Domu armády na hotel s 93 postelemi, restaurací pro šest set lidí a sálem s kapacitou tři sta osob by měla začít do března příštího roku. Objekt bude nově propojen chodbou s budovou generálního štábu, jejíž přestavba odstartuje v lednu roku 2007. Na jejím konci by měla mít armáda k dispozici prostory pro univerzální kanceláře i specializované technologické a hygienické pracoviště. Na tyto práce naváže po roce 2010 další etapa rozvoje zahrnující přestavbu kasáren Generála Píky, která zajistí logistické a technologické zázemí armády.
Ministerstvo obrany v minulosti uvažovalo i o výstavbě úplně nového komplexu u ruzyňského letiště. Před dvěmi lety nechal resort zpracovat studii, která porovnávala variantu rekonstrukce armádních objektů a stavbu „pražského Pentagonu“. Studie konstatovala, že přestavba budov z dvacátých let minulého století je ekonomicky i prostorově výhodnější.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).