Menu Zavřít

Pětiletý kočovný Albert

6. 5. 2019
Autor: Euro.cz

Nemá sice vlastní varnu, zato ale nabízí pábitelský výčep Z centra Brna sice člověk musí udělat pár kroků navíc, ale ten klid a výhled na Špilberk za to stojí. Tady, v hezké vilce na okraji parku v Pellicově ulici, funguje příjemný pub U Alberta, kde se točí piva stejnojmenného létajícího pivovaru. Se sklenicí člověk nemusí sedět jen ve výčepu, ideální jarní pábení nabízí i pohodlná skalka u plotu.

Za značkou Albert - kočovný pivovar najdeme původně domovarníka Pavla Hlouška, který se přesně před pěti lety rozhodl vařit podle svých receptů i ve větších varnách. „S kamarády jsme měli ochutnávkovou pivnici a napadlo nás vytvořit recepturu, podle níž bude pokaždé pivo uvařené v jiném pivovaru jiným sládkem,“ přibližuje Hloušek začátky Alberta.

Svá spodně i svrchně kvašená piva tak vyrábí třeba u Mazáka v Dolních Bojanovicích, Třebíči, Chotěboři či ve Slavkovském pivovaru. A i když má většina minipivovarů potíže s nedostatečnou kapacitou, Hloušek prý nikdy od spřátelených podniků neslyšel, že by mu jeho pivo neuvařily. „Vycházejí mi vstříc - bude to asi tím, že jsem začínal jako jeden z prvních,“ chválí si dlouhodobou spolupráci.

Jediným místem - tedy kromě několika kaváren v Brně a jedné ve Valašských Klobúkách - kde se dají jeho piva neustále ochutnat, je právě hospůdka U Alberta. Pokud tedy odmyslíme několik regionálních pivních festivalů, jichž se podnik Pavla Hlouška pravidelně zúčastňuje. „UAlberta to v létě žije, chodí stálá klientela, která má ráda dobré pivo,“těší Hlouška.

Dobře zvládnuté svrchňáky

Návštěva brněnského podniku je poučná především pro pijáky ze severu Moravy a z celých Čech, protože narazit v těchto regionech na piva Abert je téměř nemožné. Což je poměrně škoda, protože Pavel Hloušek si velmi rád hraje s chmelovými odrůdami. Do svého ležáku například sype rovnou čtyři druhy včetně německého Spalter Select.

My jsme se během odpoledního posezení U Alberta zaměřili na svrchně kvašená piva. Nejdříve to byl American Pale Ale (APA) Fairytale 10°. Desítka se čtyřmi procenty alkoholu vzniká z chmelů Magnum, HBC 342, Mosaic a Amarillo, podobně bohaté je i spektrum použitých sladů - melanoidní, pšeničný a plzeňský ječný.

Fairytale přináší vynikající osvěžení zabalené do exotické ovocitosti, která čpí i ve vůni. Hořkost je velmi příjemná.

Povedený zážitek přichází i s Vendettou IPA 14°. Speciálu s 5,2 procenta alkoholu dodávají hořkost a vůni chmely Magnum, Crystal a Citra. Vendetta voní grepem, v ústech se prezentuje citelnou hořkostí, která však není nijak extrémní. Speciál má velmi dobrou pitelnost. 9

Albert - kočovný pivovar

Pellicova 10, Brno (výčep U Alberta) Sládek: Pavel Hloušek Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: velmi dobře pitelnou Vendettu IPA 14° Prodej piva s sebou: v PET lahvích Otevřeno: 15.00 až 23.45 (každý den)

bitcoin školení listopad 24

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?