Menu Zavřít

Petr Fiala: Chci získat voliče hnutí ANO i TOP 09

15. 2. 2016
Autor: Michael Tomeš, E15

Rostoucí preference dodávají předsedovi ODS Petru Fialovi sebevědomí. Strana je připravena znovu vládnout a jako jeden z hlavních cílů svého programu si její předseda vytkl nápravu chyb svých vlastních vlád, jako je například udržování vysokých sociálních odvodů. Chce je výrazně snížit.

Společně s TOP 09 Fiala napadá způsob schválení elektronické evidence tržeb u ústavního soudu. Ale k TOP 09, které naopak preference klesají, je obecně zdrženlivější než dříve. Miroslava Kalouska nepodpoří v ústavní žalobě na prezidenta kvůli prozrazení výkupného za dvě unesené Češky a s „topkou“ už se ani nechce více zbližovat.

Touží po tom, aby se voliči TOP 09 přesunuli rovnou k ODS. A chce nalákat i lidi zklamané Andrejem Babišem. „Babiš se teď snaží lovit levicové voliče. Proto najednou mluví o zlevňování piva nebo o zavedení pořádku,“ analyzuje Fiala nově uvolněný prostor na pravici.

Proč se nepřipojíte k TOP 09 s ústavní žalobou na prezidenta?

Není to velezrada. Jediné, co můžeme dělat, je naléhat na prezidenta, aby se choval odpovědně.

Ještě se nabízí možnost žalovat prezidenta kvůli hrubému porušení ústavy. Ústavní soud dosud mantinely pro tuto novou žalobu nezpřesnil. Ani k tomu byste se nepřipojili?

Ne, v tomto případě se nejedná ani o hrubé porušení ústavy. A to musím říct i přesto, že jsem jinak k panu prezidentovi velmi kritický.

ODS v průzkumech posiluje, TOP 09 naopak oslabuje. Jak se dnes díváte na možnost bližší spolupráce na pravici?

Tato spolupráce je samozřejmě stále možná. Počítáme se vzájemnou podporou některých senátorských kandidátů. Ale nemyslím si, že dojde k nějaké bližší spolupráci nebo dokonce spojení ODS a TOP 09. Chci, aby se pravice sjednotila pod značkou ODS.

Jak chcete být lídrem pravice, když vám řadu voličů ukradl Andrej Babiš a jeho hnutí ANO?

Okouzlení hnutím ANO časem pomine a obecně očekávám návrat k tradičním politickým stranám. Navíc se ukazuje, že Andreje Babiše už prostor vpravo nezajímá. Zjistil, že vpravo je politický subjekt, kterému už více voličů neodláká a kterého ani nedokáže zničit, tak se snaží lovit levicové voliče. Proto najednou mluví o zlevňování piva nebo o zavedení pořádku.

Nevyčerpává se ODS kritikou povinného nošení reflexních vest na nočních silnicích nebo kritikou zákazu kouření v restauracích? Neměli byste se při oslovování voličů víc soustředit na svobodu podnikání?

Svoboda podnikání úzce souvisí s individuální svobodou. To, co jmenujete, jsou absurdní příklady politiky této vlády. Ale lidé jim rozumí, protože se jich dotýkají. To, že mě někdo nutí, co si mám obléci, co si mám dát v restauraci, kdy si mohu jít nakoupit, jak mám vychovávat děti, je koncept státu, s kterým já vůbec nesouhlasím. Z toho dohlížitelského a řídícího státu, který řídí naše životy, se odvíjí i pohled na ekonomiku.

Předseda ODS Petr Fiala

Z tohoto pohledu Sobotkovy vlády je i každý podnikatel, zvláště ten drobný, podezřelý a je ho třeba spoutat, dovychovat a někam nasměrovat. Všechno to spolu souvisí. Nejprve vám někdo přikáže, jak se máte v noci na silnici obléci, a stejný člověk vám pak předepíše, kdy a co smíte prodávat, co si smíte kupovat a jak to má celé vypadat. Spoutá vás všemi kontrolami a evidencemi do něčeho, v čem se vůbec nedá žít.

Mluvíte o obraně drobných podnikatelů a živnostníků. Ale za vlád ODS byly přece udržovány jedny z nejvyšších sociálních odvodů v celé Evropě. Jak jde velké zatížení práce dohromady s podporou malých podnikatelů?

Mě moc nebaví se bavit o minulosti, protože právě na ni ODS doplatila. Za chyby opravdové i domnělé jsme doplatili víc než kterákoli jiná politická strana. Ale nezapomeňme, v jaké situaci ODS vládla: v koaličních vládách, ve velmi těžkých ekonomických podmínkách v době dluhové krize.

Ale dá se očekávat, že pokud budete někdy znovu ve vládě, opět budete mít nějaké koaliční partnery…

Ty chyby už neuděláme. Neustoupíme koaličním partnerům v těch klíčových věcech. Stal jsem se předsedou ODS proto, aby se tu dělala dobrá pravicová politika. To znamená nízké daně i nízké odvody. Jedním z bodů našeho programu je právě snížení sociálního pojištění, které odvádí zaměstnavatel za svého zaměstnance.

V Česku je opravdu příliš vysoké. Má to dopad na vytváření pracovních míst, zvlášť u těch drobnějších podnikatelů. Pokud chceme bojovat proti šedé ekonomice a podíváme se na recepty fungující v zahraničí, tak zjistíme, že je třeba snížit a zjednodušit daně a také sociální odvody. Tímto směrem ODS půjde.

Předseda ODS Petr Fiala

Raději tedy nepůjdete do vlády, když byste museli z těchto priorit slevit?

Jsme připraveni vládnout, ale ne za každou cenu. Když voličům slibujeme, že zrušíme kontrolní hlášení a elektronickou evidenci tržeb, pak se dá jít do vlády jen, když dostaneme tuto možnost. Stát od lidí stále víc vybírá, ty peníze dává do státního aparátu, který kontroluje zase ty lidi místo toho, aby jim sloužil.

Podle vás současná vláda k aktuálnímu rychlému ekonomickému růstu nijak zvlášť nepřispěla. Vláda ale přece výrazně zlepšila čerpání evropských dotací, které se na loňském růstu HDP podílely zhruba jedním procentem. Za jejího vládnutí se podstatně zvýšila spotřeba domácností, která bude tahounem růstu letos. V době vlády ODS přitom spotřeba domácností stagnovala, možná i kvůli restriktivní rétorice vaší vlády. Neudělala Sobotkova vláda za první dva roky i něco pozitivního?

Spotřeba roste, protože roste celá ekonomika a lidé mají pozitivní očekávání. Ale to, že roste ekonomika, není zásluhou této vlády. Řada ekonomů říká, že ekonomika roste i kvůli tomu, že předchozí pravicové vlády hospodařily odpovědně a udržely dluhy pod kontrolou. Ekonomika se díky tomu mohla nastartovat velmi rychle.

A co zrychlené čerpání evropských dotací, jejichž využívání bylo za vlád ODS tristní?

Bohužel evropské dotace pokřivují nejen trh, ale kdeco. Na druhou stranu pragmaticky říkám: když se v Evropě rozdělují, tak je musíme čerpat pro české občany. Čerpání dotací mění i bilanci deficitu státního rozpočtu. Vláda má vysoký příjem z evropských peněz, ale přišla k tomu trochu jako slepý k houslím. V tom předcházejícím programovacím období dobíhala řada projektů až do konce roku 2015.

Řada těch projektů je nastavena tak, že největší čerpání je až v tom posledním roce. A byla to vláda sociální demokracie, která do roku 2006 špatně nastavila čerpání dotačních programů, kterých tu bylo skoro třicet. Pravicová vláda musela počet těch programů snížit. Myslím, že na tom zrychleném čerpání máme spíš zásluhu my než Sobotkova vláda.


Čtěte také:

CIF24

Petr Fiala: Socialismus a oligarchizace jsou nebezpečím pro společnost

Místo zlého muže ODS schytává zlé výprasky, hlavně od Babiše

  • Našli jste v článku chybu?