Menu Zavřít

Petr Horký: Asií z východu na západ

6. 3. 2013
Autor: čtk

V dnešních střípcích z Asie začneme v Číně, projedeme přes Kazachstán a skončíme na Arabském poloostrově. Odcházející čínský premiér Wen Ťia-pao se v Pekingu rozloučil posledním projevem o stavu země. Rituál to byl jak jinak než byrokratický, přesto Wen řekl jednu zajímavou věc. Stanovil totiž růst čínKoňské maso Evropě nechutná ské ekonomiky pro letošní rok na 7,5 procenta.

Pokud by druhá největší ekonomika světa opravdu rostla tímto tempem, bylo by to nejpomaleji od roku 1990. Ve všech uplynulých letech se Číně podařilo stanovenou laťku překonat, letos to ale podle Wena „nebude snadné“. Vzhledem ke krizi na Západě se Peking nemůže spoléhat na růst exportu. Čínu čeká těžký manévr – přeorientování se na domácí poptávku.

V rámci debaty o koňském mase, která ovládla přední strany evropských médií, je zajímavý pohled do Asie. Není nutné chodit ani příliš daleko. V kazašské metropoli Almaty je konina vyhledávaným masem a na rozdíl od Evropy tu stojí dokonce více než hovězí. Konina je součástí zdejší kultury už od časů, kdy pradědové dnešních Kazachů křižovali step ve službách mongolského vládce Čingischána.

Každý válečník měl koní několik. Armádě sloužili nejen jako dopravní prostředek, ale také jako zdroj mléka, krve a masa.
Těžko říci, jaký postoj zaujímají ke konině Arabové, jinak také proslulí svým jezdeckým uměním, saúdského prince Valída bin Talála každopádně trápí jiné téma. Časopis Forbes sestavil žebříček nejbohatších lidí planety a prince vynechal z první desítky. Találovi američtí novináři přiřkli pouze 26. místo, proti čemuž se princ ohradil, protože tak chudý se být necítí.

Připomíná mi tím epizodu seriálu Sex ve městě, ve které Samantha svede známého proutníka, který je proslulý tím, že spí jenom s modelkami a nahrává si je při tom. Když přijde na věc, Samantha trvá na tom, že chce být také nahrána, ačkoli není modelka. Chce zkrátka stejné zacházení.


Čtěte také:

V Číně zasedá parlament, který jmenuje nového prezidenta

CIF24

Koňské maso Evropě nechutná

Saúdský princ napadá žebříček Forbes, chce do první desítky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).