Menu Zavřít

Petr Horký: Unijní šprt se vrací na hanbu

27. 10. 2015
Autor: čtk/ap

V Čechách se to moc neví, protože ze všech sousedů nás Polsko zajímá asi nejméně. Ale Poláci v posledních letech zažívali pozoruhodné období. Když se celá Evropa babrala v hospodářské krizi, v Polsku pokračoval ekonomický zázrak. Jako jediná země v unii nepoznalo recesi, od roku 2007 nabobtnal HDP o čtvrtinu.

Ale nešlo jen o ekonomiku. Varšava se stala hlavním politickým spojencem Berlína v EU. Donald Tusk si volal s Angelou Merkelovou, společně řešili řeckou krizi i další problémy. Poláci uspořádali fotbalové mistrovství Evropy, při němž všichni viděli, že zdejší dálnice už nejsou plné děr a smrtících křižovatek.

Začal se měnit i obraz Poláků jako extrémně konzervativních pánbíčkářů: letos v létě vláda legislativním procesem proboxovala zákon umožňující umělé oplodnění. To vše přispělo k tomu, že prestižní média jako The Economist psala na Polsko oslavné ódy. Země se stala šprtem středoevropského regionu. Za tento posun do velké míry vděčí vládě liberální a středopravé Občanské platformy Donalda Tuska a Ewy Kopaczové.

Teď se ale po osmi letech vrací k moci populisticky konzervativní partaj Právo a spravedlnost Jarosława Kaczyńského. Ta získala dost hlasů, aby mohla vládnout sama, což se v postkomunistickém Polsku ještě nikomu nepovedlo. PiS bývá označována za pravicovou stranu, není to ale úplně pravda.

Trefnější škatulkou by byl národní socialismus. Strana slibuje návrat k tradičním polským a katolickým hodnotám. Znamená to mimo jiné odpor k uprchlíkům, Bruselu a celkově nepolským elementům, třeba i zahraničním obchodním řetězcům či bankám. Právě na banky chce PiS od příštího roku uvalit daň 0,39 procenta z jejich veškerých aktiv. Spíše za levicové by se dalo označit i snížení věku odchodu do důchodu ze současných 67 let, které strana chystá.

Odvrácenou stranou ekonomického zázraku bylo osekání pracovního práva. To vytvořilo mnoho voličů PiS

Premiérkou se má stát vystudovaná etnografka Beata Szydlová, nikdo ale nepochybuje o tom, že kormidlo pevně drží Jarosław Kaczyński. Jde o klasickou stranu vůdcovského typu. Jestli vám tento koktejl připomíná orbánismus, není to náhoda. PiS se Orbánovým Fideszem inspiroval, ovšem poté, co se v unii izolovaný maďarský premiér obrátil k Moskvě, rusofobní Poláci už se k Budapešti tolik nehlásí. Jednou z prvních věcí, kterou chce Kaczyn´ski udělat, je znovu vyšetřovat pád letadla v ruském Smolensku v roce 2005, při němž zahynulo jeho dvojče Lech. Dle Jarosława to nebyla nehoda.

Rozebírat, proč navzdory všem úspěchům liberálové prohráli, by šlo velmi dlouho. Odvrácenou stranou ekonomického zázraku bylo třeba extrémní osekání pracovního práva, které vytvořilo nespokojené zástupy mladých lidí žijících u rodičů a pracujících bez smlouvy a bez nároku na hypotéku.

Ti volili PiS. Platformě nepomohly ani uniklé odposlechy, na nichž si vládní politici rozdělují úřady. Polsko za liberálů ukázalo, jak moc dokáže být pokrokové. Teď polský liberalismus našel svůj strop a země se zase vrací do tradičnějších pozic.


Čtěte také:

Evropa se polských změn spíše obává

EBF24

Polští konzervativci směřují k první jednobarevné vládě, levice vypadne

Analytik o Polsku po volbách: slova budou drsnější, politika se moc nezmění

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).