Menu Zavřít

Petr Zgarba opět na Olympu

16. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Papaláš roku

PETRKOV (vip) - Bývalý ministr zemědělství Petr Zgarba rozdává široké úsměvy. Opět je na výsluní. Po jarním rychlém vzestupu a podzimním prudkém pádu se vše v dobré obrátilo a letošní svátky stráví v kruhu rodinném s pocitem dobře vykonané práce. Celý Petrkov se přišel podívat na limuzínu Tatra 613, kterou jejich soused získal v Praze za vítězství v prestižní soutěži Papaláš roku. O 152 hlasů předstihl druhého v pořadí, „katarského“ ministra spravedlnosti Pavla Němce. Třetí v žebříčku, pedofilní soudce Josef Košela, byl za ním dokonce o 365 hlasů.

Marie Zgarbová je na svého muže právem hrda. „Už jako mladý agronom JZD Šmolovy snil o tom, že jednou bude mít přesně takový automobil. Pamatuji si, jak někdy v polovině roku 1984 do podniku přijel na inspekci okresní tajemník strany Karel Wimětal a manžel nesměle požádal jeho šoféra, zda by si na chvíli nemohl sednout za volant…“ vzpomíná Zgarbová a už přeměřuje, zda se jim manažerský vůz vejde do garáže. „Nu což, když nevejde, postavíš novou i s barákem a bazénem. Parcel na to máte v okolí dost a dost,“ povzbuzuje přítele podnikatel Gabriel Večeřa. „Naše firma to udělá na klíč. Jsme ti hodně dlužni,“ nabízí se havlíčkobrodský stavitel Josef Vašíček.

EBF24

Na pozemku za rodinnými bahenními lázněmi začíná „garden party“. Peče se sele, Večeřa přivezl vínko z Pálavy. Volební lídr ČSSD na Vysočině František Bublan připravil pro oslavence ohňostroj. Akci si nenechal ujít advokátní koncipient Stanislav Gross. Jeho rošťácké oči nelze ani ve tmě přehlédnout. „Péťo, já ti vždycky říkal, nezáleží, kdo vyhraje jednu bitvu, ale celou válku. Svůj úkol jsi splnil, teď se v civilu trochu oklepeme a uvidíš, zas to spolu rozjedem,“ bere Zgarbu kolem ramen. „Pamatuj si, nejdůležitější je, co máš v hlavě a na katastru,“ směje se expremiér pod vousy, které ještě nemá. Ruce přátel jdou vzhůru, cimbálovka provokuje ke „šroubování žárovek“. Když jsou v nejlepším, manželka Šárka chytá Standu za rukáv. „Hele, nech toho řvaní, ještě jsme přece chtěli navštívit strýčka Vika v Jihlavě, aby nám půjčil peníze na Ježíška,“ připomíná.

Schována za bukem, rozdováděného oslavence z povzdálí sleduje bývalá starostka obce Lípa Jana Borkovcová: „Já být tebou, chodila bych kanálama. Tedy, kdybys nám na ně sehnal dotace,“ říká do větru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).