Menu Zavřít

Petrolejáři mají znovu skládat kauce, mohou se jim prodražit

4. 10. 2014
Autor: Tomáš Kubelka, E15

Ministerstvo financí chystá plán na kauce pro distributory pohonných hmot. Přestože je v květnu odmítl Ústavní soud, existuje podle vedení ministerstva cesta, jak novinku znovu zavést. Úřad tím chce bojovat proti daňovým únikům.

Když Ústavní soud odůvodňoval své rozhodnutí, neodmítl princip kaucí jako takový. Vadilo mu, že původně navrhovaných 20 milionů mají platit všechny společnosti. Neexistovalo žádné rozdělení či jiné výjimky. Právě tyto výtky chce v novele úřad zohlednit v naději, že napodruhé už před soudem projdou.

Ministerstvo financí v návrhu nově zavádí rozdělení kauce do více pásem. Kritériem pro distributory by mohl být obrat z objemu litrů za měsíc. Základním pásmem by zůstala kauce 20 milionů, po splnění určitých podmínek by ale existovala i snížená, poloviční. Podmínkou by mohla být třeba nutnost působit v odvětví tři nebo pět let. Ministerstvo však zvažuje i třetí, vyšší sazbu ve výši 30 nebo 40 milionů korun.

„Jde o velmi legitimní nástroj, abychom nějakým způsobem řídili trh a zajišťovali příjmovou stránku státního rozpočtu. Potřebujeme nicméně pochopit limity Ústavního soudu, které nám v rámci svého nálezu nastavil,“ uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby vítá, míní ale, že měla být ještě výrazně nižší. „V čem je logika, abychom někoho označili za nerizikového, a přitom po něm stále chtěli kauci deset milionů, abychom si tím kryli případný daňový únik, který by mohl spáchat? To nedává smysl,“ prohlásil Ivan Indráček z Unie nezávislých petrolejářů.


Čtěte také:

Ústavní soud zrušil kauce pro distributory paliv, vadí mu jednotná výše

Kauce pomohly snížit dovoz nezdaněné nafty

CIF24

Kauce vyhnaly z trhu 1800 distributorů paliv. Šedá zóna mění taktiku

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).