Menu Zavřít

Petynka pro Slovince

27. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Městská část Praha 6

MMF24

Zastupitelé šesté pražské části posvětili dosud spíše výjimečný plán na pronájem a následný prodej městského koupaliště. V názorech na budoucnost areálu Petynka ve Střešovicích, který je potřeba dostavět, nepanoval konsenzus, navíc městská část není podnikatelským subjektem, který by měl potřebné know-how k provozování koupaliště a sportovního areálu, zní oficiální důvody chystaného prodeje.
“Praha 6 získá unikátní multifunkční komplex, neponese riziko ztrátového provozování a areál bude vybudován na náklady společnosti Terme 3000, jež se specializuje na obdobné projekty,“ vyjmenovává výhody nové Petynky starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Po dobu pronájmu Petynky bude firma platit ročně 113 tisíc korun, při prodeji pak zaplatí 110 milionů, přičemž do výstavby areálu by měla investovat 487 milionů.
Slovinská Terme 3000, která koupaliště kupuje, chce na Petynce vybudovat rehabilitační, sportovní a rekreační centrum k celoročnímu využití. Jeho součástí mají být dětské koupaliště, 25metrový plavecký bazén, divoké kanály, tobogány, vodopád, jeskynní akvárium s tropickými rybami nebo ostrovy s botanickou zahradou. „Nechceme stavět akvapark, ale zařízení, které bude sloužit především k odpočinku,“ uvedl k záměru Dusan Bencik, ředitel Terme 3000, která se ve Slovinsku specializuje na provoz lázní. Bencik doplnil: „Kromě stávajících budov přistavíme wellness centrum s termálním bazénem a centrem krásy.“
Areál koupaliště, který nyní spravuje akciová společnost Sneo, jejímž vlastníkem je Praha 6, už několik let vykazuje ztrátu zhruba šest milionů ročně. Pakliže kontrakt schválí valná hromada Snea, Terme 3000 by mohla dle představitelů radnice začít stavět už příští rok. Vše by mohlo být hotovo v roce 2009 nebo 2010.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).