Menu Zavřít

Pfizer se rozjel. Další akvizice míří na antibiotika

24. 8. 2016
Autor: Montgomery County Planning, CC BY 2.0, Flickr

Největší americká farmaceutická společnost Pfizer koupí od britské společnosti AstraZeneca její divizi malomolekulárních antibiotik. Pfizer dá za divizi více než 1,5 miliardy dolarů (36 miliard korun), sdělila dnes AstraZeneca. Ta před dvěma roky odmítla návrh Pfizeru na své převzetí za 120 miliard dolarů.

Prodej divize umožní britské firmě lépe se zaměřit na vývoj nových léků v hlavních oblastech jejího podnikání, tedy na poli léčení rakoviny, respiračních a kardiovaskulárních chorob. Pfizer uvedl, že transakce rozšíří jeho sestavu antibiotik, která nyní obsahuje více než 60 produktů.

ebf - tip - debata

Pfizer zaplatí za divizi hned po dokončení transakce 550 milionů dolarů a dalších 175 milionů dolar§ předá britské firmě v lednu 2019. Na dalších poplatcích a platbách pak ještě vyplatí až 850 milionů dolarů, uvedly firmy podle agentury Reuters.

Pfizer v pondělí oznámil, že koupí za zhruba 14 miliard dolarů (335 miliard korun) amerického výrobce léků proti rakovině Medivation. Pfizeru to pomůže stát se největším producentem onkologických preparátů na světě.

Čtěte o dalších obřích fúzích a akvizicích:

Fúze amerických chemiček schválena. Vznikne dvojka na trhu

Český Avast koupí rivala AVG za 1,3 miliardy dolarů

První velký nákup po brexitu. SoftBank dá za ARM 24,3 miliardy liber

Procesor ARM (Autor: Fred Taylor-Young, CC BY 2.0, Flickr)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).