Menu Zavřít

PHILIP MORRIS PROBUDIL SPÍCÍ PRAHU

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

VIDINA VYSOKÉ DIVIDENDY společnosti Philip Morris ČR poslala její akcie po oznámení vyššího než očekávaného zisku za loňský rok o čtyři procenta vzhůru. Cenné papíry české tabákové firmy se vydaly proti směru pražské burzy, která minulý týden zůstala pod vlivem pokračujícího oslabování evropských a amerických trhů.

Během páteční seance byl Philip Morris jedinou růstovou emisí mezi nejlikvidnějšími tuzemskými tituly zařazenými do SPAD. Čistý zisk společnosti činil 3,2 miliardy korun, což znamená 1173 Kč na jednu akcii. Zatímco během několika dní před zveřejněním výsledků se jejich kurs snížil takřka na úroveň 6100 korun, koncem týdne se přiblížil až k hranici 6400. „S tím, jak se bude blížit rozhodující datum pro účast na valné hromadě firmy, cena ještě zřejmě poroste, soudí Jan Slabý z Wood & Company a upozorňuje na očekávanou výplatu vysoké dividendy.

ebf - tip - debata

Technologické a telekomunikační akcie se stále netěší v Evropě a Spojených státech oblibě investorů. Zatímco na začátku týdne americký Nasdaq posiloval, další varování významných firem z oboru ohledně budoucích zisků jej vrátily na sestupnou trajektorii. „Žádná událost zatím nemůže mít dostatečnou sílu, aby se změnil negativní trend, soudí Radek Schmied z Atlantik finanční trhy. Tentokrát opětovný pesimismus způsobila varování společnosti Yahoo! a výrobce čipů Intel.

Ještě před rokem byla analytička Mary Meekerová z Morgan Stanley Dean Witter uznávanou osobností investičního světa. Mezi ostatními experty nebyla žádnou výjimkou s „růžovým pohledem na internetové akcie. Patřila však k nejmocnějším, protože její společnost byla lídrem v uvádění nadějných firem na burzu, napsal Wall Street Journal. Po prasknutí internetové bubliny se její glorifikující doporučení mohou zdát směšná, přesto – jak deník píše – Meekerová stále zůstává optimistkou. V současném propadu totiž vidí investiční příležitost.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).