Menu Zavřít

Solárníci proti sinicím. Photon Energy začala čistit české přehrady pomocí ultrazvuku

22. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Firemní skupina Photon Energy vedená Michalem Gártnerem a Georgem Hotařem se v posledních deseti letech zaměřovala na solární energetiku. Letos se pustila také do boje se sinicemi. Na pěti vodních nádržích v Česku instalovala zařízení vydávající ultrazvukové vlny, které dokážou zamořenou vodu během dvou až čtyř týdnů vyčistit.

Dceřiná firma Photon Water Technology (PWT) touto metodou dokázala vyčistit Hostivařskou přehradu v Praze, bývalou pískovnu u Sadské či Velký Rybník na Karlovarsku. „PWT již nainstalovala celkem deset těchto plovákových jednotek, které jsou osazeny solárními panely a bateriemi pro ukládání elektrické energie,“ dodává mluvčí skupiny Photon Energy Anastasia Hotar.

Ultrazvuk nezahubí sinice přímo, ale připraví je o vzduchové bubliny, s jejichž pomocí se dostávají k hladině. Náklady se pohybují v řádu stovek tisíc korun, například na Hostivařské přehradě se jedná o 440 tisíc korun za rok. To je méně než ztráty provozovatelů veřejných koupališť zavřených v letní sezóně vinou nadměrného výskytu sinic.

CIF24

Photon Energy v současnosti provozuje 24 solárních elektráren o celkovém výkonu přes 26 megawattů - zatím hlavně v Česku a na Slovensku. Během letošního a příštího roku chce přidat do svého portfolia další fotovoltaiky o výkonu 75 megawattů, které postaví v Maďarsku a Austrálii. Vedle toho se firma zabývá správou a údržbou elektráren a výstavbou „na klíč“ pro různé investory.

  • Našli jste v článku chybu?