Menu Zavřít

Picasso za 70 milionů dolarů

15. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Sotheby‘s

Ve středu 5. května večer se v New Yorku odehraje jedna z nejvýznamnějších aukcí roku. Společnost Sotheby‘s bude dražit třicet čtyři obrazů z majetku nadace Greentree Foundation. V nabídce se objeví díla Clauda Moneta, Edgara Degase, Paula Signaca, Pabla Picassa, George Braqua či Henriho Matisse.
Vrcholem bude dražba obrazu Chlapec s dýmkou od Pabla Picassa. Aukční síň očekává, že se prodá za více než 70 milionů dolarů. Mohl by se dokonce stát historicky nejdražším dílem prodaným v aukci. Tento rekord dosud drží Portrét Dr. Gacheta od Vincenta van Gogha, který byl v roce 1990 vydražen za 82,5 milionu dolarů.
Obraz Chlapec s dýmkou Picasso namaloval v roce 1905, ve svém růžovém období krátce po příchodu do Paříže. Tehdy mu bylo teprve dvacet čtyři let. Jde o jedno z nejkrásnějších děl Picassova raného období, jaké se kdy objevilo v aukci. Druhým nejdražším dílem aukce bude obraz Edouarda Maneta z dostihového prostředí, jehož cena by se měla pohybovat mezi 20 až 30 miliony dolarů. Nadace Greentree Foundation pečuje o pozůstalost manželů Whitneyových, jedněch z nejvýznamnějších sběratelů impresionistů a moderního umění. Jméno nadace je odvozeno z názvu jejich někdejší rezidence na Long Islandu. Výtěžek aukce, který je odhadován na 140 až 190 milionů dolarů, je určen na výstavbu nového kongresového centra.
Finančník John Hay Whitney mimo jiné založil nejstarší americkou venture kapitálovou společnost J.H.Whitney & Company a několik let zastával post amerického velvyslance v Londýně. Od šedesátých let až do své smrti v roce 1982 byl předsedou představenstva listu International Herald Tribune. O rozsahu a významu sbírky manželů Whitneyových svědčí hodnota jejich darů americkým muzeím. I když většinu sbírky získalo newyorské Museum of Modern Art a washingtonská National Gallery již po smrti pana Whitneye, mohla paní Betsey Cushing Whitneyová, která zemřela před šesti lety, těmto institucím odkázat ještě umělecká díla v hodnotě přes 300 milionů dolarů. Dalších padesát děl z její pozůstalosti bylo před několika lety vydraženo za téměř 130 milionů dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).