Menu Zavřít

Pick kapitalízma

26. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Miliony pro muže, který pro politiky US-DEU zajišťoval sponzoring

V obří akvizici Eurotelu Českým Telecomem mohou hrát roli i stranické zájmy. Zakázku na poradenské služby od Telecomu získal bez výběrového řízení muž blízký politikům Unie svobody-DEU, investiční poradce Pedro Pick, respektive jím šéfovaná firma Warren Partners. V minulosti pořádal Pick pro volební lídry strany sponzorské večeře. Resort telekomunikací přitom řídí a celou akvizici politicky zaštiťuje unionistický ministr Vladimír Mlynář.

Na čí pokyn?

„Pan Pick ani Warren Partners s Českým Telecomem kontrakt neuzavřeli. Nemohu ale vyloučit, že působil jako subdodavatel,“ reagoval v polovině června mluvčí Telecomu Vladan Crha na dotaz týdeníku EURO, zda spolupráce Picka s Telecomem, o níž jsou jen kuloární informace, je na smluvní bázi (EURO 24/2003). V minulém týdnu však původní zprávy dementoval. „Kontrakt - jak jsem dodatečně zjistil - tam skutečně je. Dostal jsem špatné informace, nebyl v tom žádný úmysl,“ omluvil se Crha za nesprávné údaje. Na otázku, zda Pedro Pick prošel interním výběrovým řízením, Crha sdělil, že byl vybrán „na základě rozhodnutí představenstva“. Jeho úkolem je „zajišťovat koordinaci mezi akcionáři, managementem a americkou Atlantic West“, která Telecomu podíl v Eurotelu prodává. Neoficiální zprávy z kruhů blízkých vedení Telecomu hovoří ale o tom, že představenstvo o podpisu poradenské smlouvy s Pickem rozhodlo na přímý popud vedení ministerstva informatiky. Ministr Mlynář, který šéfuje meziresortní pracovní komisi pro Telecom, to však popírá.

Tajní vyslanci.

Byl to právě Pedro Pick, kdo spolu s Mlynářem a bývalým předsedou představenstva Telecomu Ondřejem Felixem v březnu navštívili New York, aby tam s Američany jednali o odkupu Eurotelu. Přestože zbytek vedení firmy o cestě vůbec nevěděl, přijelo trio tajných vyslanců domů už i s předběžně dohodnutou cenou (1,285 miliardy USD). Pick, jenž v té době nebyl v žádném právním vztahu k české telekomunikační firmě, své aktivity odmítl komentovat (EURO 13/2003).
Oficiální kontrakt od Telecomu získala Pickova Warren Partners ex post. Neoficiální zprávy uvádějí, že mu ho představenstvo přikleplo v průběhu měsíce května a smlouvu podepisoval na konci měsíce. Důvěryhodné zdroje hovoří o tom, že smlouva mu zajišťuje celkovou odměnu v rozmezí mezi jedním až dvěma miliony amerických dolarů (27 až 54 miliony korun), v závislosti na délce poradenské činnosti. Pedro Pick se však ke své spolupráci s Telecomem opakovaně odmítl vyjádřit a odkázal na vedení telekomunikační firmy.
Pravdou ale také je, že není v Telecomu žádným nováčkem. Čech původem z Prahy, který v roce 1949 s rodiči emigroval do Venezuely a větší část života prožil v Latinské Americe a ve Spojených státech, se podílel v roce 1995 na první fázi privatizace a určitou dobu byl i členem představenstva firmy. V Česku je znám především jako zakladatel diskusního fóra Sdružení Lípa, které je platformou pro pravidelné neformální setkávání politiků, byznysmenů, zástupců médií… Politicky inklinuje k proudu reprezentovanému Unií svobody a s některými jejími představiteli a sympatizanty je i v bližším kontaktu.

ebf - tip - debata

Od soumraku do úsvitu.

Pamětníci vzpomínají, že na podzim roku 2000 organizoval Pick sponzorskou večeři pro bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece, který kandidoval do Senátu jako nezávislý na kandidátce Unie svobody. „Byl jsem na té akci. Konalo se to v restauraci ‚Od Soumraku do úsvitu‘ v Týnské ulici. Dal jsem asi deset tisíc, “ vzpomíná na setkání Zieleniecových mecenášů nejmenovaný český manažer. (V souvislosti s Zieleniecem lze připomenout, že v orgánech Telecomu zasedá i Adam Blecha, zakladatel poradenské firmy Josef Zieleniec & Partners - EURO 4/2003.)
Jiný zdroj tvrdí, že obdobnou službu jako Zieleniecovi poskytl Pedro Pick i Vladimíru Mlynářovi před loňskými parlamentními volbami. Nynější ministr ale na otázku ohledně Pickových sponzorských večeří dvakrát odpověděl vyhýbavě, teprve napotřetí uvedl: „Ano, jednu večeři spoluorganizoval, ale s jeho působením v Českém Telecomu to nemá žádnou souvislost“. Zároveň Mlynář upozorňuje, že ke sponzoringu se podrobně vyjadřoval na svých webovských stránkách, konkrétně v prvním komentáři z roku 2002 (viz www.mlynar.cz). Tam jsou skutečně rozebrány principy večeří, ale ne už organizátoři.

Přítel poradce.

Kouzelné je, že v uvedeném textu Mlynář také s povděkem kvituje krach privatizace elektroenergetiky. Poukazuje na překotnost, s níž akce měla proběhnout, na tichou podporu šéfa ODS Klause, jehož „přítel Motlík“ radil hlavnímu favoritu soutěže, francouzské EdF, a na fakt, že poradce pro privatizaci byl vybrán bez výběrového řízení… „Pro přesnost dodávám, že znám i Vladimíra Dlouhého (bývalý vicepremiér Dlouhý pracuje ve firmě Goldman Sachs, která v rámci akvizice působí jako investiční poradce - pozn. red.) a ještě spoustu dalších lidí. A mnozí z nich jsou moji přátelé… Je to zločin?,“ reaguje Vladimír Mlynář emotivně na otázky ohledně vztahu s Pickem. Rozdíl je snad v tom, že o ostatních poradcích není zatím známo, že by ministrovi pomáhali se sponzoringem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).