Menu Zavřít

Piditřesk

24. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Revitalizace

Praha (pp, čtk) – Podstatnou částí vládního projektu známého pod označením velký třesk měly být programy Exit a Rozvaha pro pomoc problémovým podnikům. Ministr Miroslav Grégr chtěl na jejich financování vyčlenit čtyřicet miliard korun. Ze záměru zbylo jen torzo. Vláda na svém zasedaní minulý týden schválila využití projektu Rozvaha pro Škodu jaderné strojírenství. Stát by měl tomuto podniku pomoci s finančním ozdravením. Pro Exit, který znamená prodej pohledávek, a majetkových účastí v držení státu podniky Královopolská, Hutní montáže Ostrava, Praga Hostivař Tos Čelákovice a Tusculum.
Příslušné vládní usnesení je ale spíše jen zbožným přáním, protože realizace bude už na příštím kabinetu a zásadně ho také ovlivní postoj dozorčí rady České konsolidační agentury kontrolované ODS.
Kromě toho je Škoda jaderné strojírenství součástí Škody Holding a mělo by se o ní patrně rozhodovat v souvislosti s připravovaným prodejem Holdingu. V případě podniků zařazených do programu Exit jde vlastně o standardní postupy ČKA při řešení problematických aktiv. Vybrané podniky jsou přitom v případě finanční restrukturalizace životaschopné, a tak by s jejich prodejem neměl být větší problém.
Hutní montáže (HM) Ostrava patří k největším stavebně montážním společnostem v Česku, zabývají se zejména výrobou a montáží ocelových konstrukcí. Od letošního dubna je majoritním vlastníkem firmy společnost Jet Investment, za níž stojí podnikatel Igor Fait. Ten uvádí, že celkové dluhy HM dosahují stovek miliönů korun. Jet Investment, který drží 51,66 procenta akcií, chce firmu restrukturalizovat a poté se ziskem prodat. HM skončily rok 2000 ztrátou 385 milionů korun při tržbách 1,3 miliardy korun. Strojírenský podnik Královopolská se v minulosti dostal do miliardových dluhů a nyní je v procesu soudního vyrovnání s věřiteli. Součet pohledávek ve vyrovnacím řízení činí 3,7 miliardy Kč. Největším věřitelem je s pohledávkou 2,5 miliardy korun a. s. Kras, dceřiná firma FNM a ČKA s pohledávkou 451 milionů korun. Majoritním vlastníkem brněnského podniku je stát. Praga Hostivař je jednou z pěti firem Holdingu Praga. Vyrábí mimo jiné automobilové převodovky a terénní motocykly. V roce 2001 se jí snížily výkony na 325 milionů korun. Zaměstnává asi 540 lidí. Firma Tusculum je největším českým výrobcem dřevěného a čalouněného nábytku s ročními tržbami kolem 1,5 miliardy korun. Ztráta činila v roce 2000 asi 120 milionů korun, loni za první pololetí 25 milionů. Většinu produkce vyváží, především do zemí Evropské unie. Akciová společnost a výrobce obráběcích strojů TOS Čelákovice byla založena v roce 1992, ale navázala na více než osmdesátiletou tradici výroby obráběcích strojů v Čelákovicích. V roce 1995 byla začleněna do ZPS Zlín. Obchodní zastoupení má téměř na všech kontinentech. Za první pololetí loňského roku činila ztráta téměř čtyři miliony korun při tržbách přes 230 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).