Menu Zavřít

PIKLE ZA STO MILIARD

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Vodafone AirTouch a Mannesmann

Britský provozovatel mobilní telekomunikační sítě Vodafone AirTouch chystá nepřátelskou nabídku na převzetí německého koncernu Mannesmann. Hodnota této nabídky překročí sto miliard dolarů. Spekulace o převzetí dopomohly akciím firmy Mannesmann k sedmiprocentnímu nárůstu během jediného dne na nový rekord. Zvěsti o úmyslech Britů nejsou úplně nové. Ostatně Mannesmann už dříve (EURO 43/1999) oznámil, že hodlá za 36 miliard dolarů koupit firmu Orange, která je třetím největším operátorem na b ritském trhu bezdrátových telekomunikací. Tím by zvýšil svou hodnotu a stal by se pro možné zájemce drahým kouskem. Tento krok však firmu Vodafone AirTouch neodradil a rozhodnutí by mohlo přijít podle důvěryhodných zdrojů deníku Wall Street Jo urnal už tento týden.

Podle deníku má Vodafone pouze obavy, že o Mannesman, který je významným hráčem na evropském telekomunikačním trhu, by se nyní mohli začít zajímat američtí telekomunikační giganti SBC Communications nebo MCI WorldCom. Po koupi Orange by se navíc Ma nnesmann mohl poohlížet po další akvizici a pro Vodafone by se stal příliš velkým soustem.

Hrozí také, že pokud Vodafone převezme Mannesmann i s firmou Orange a sáhne na licenci Orange, fúze se nebude líbit protimonopolním úřadům. Podle zatím nepotvrzených zpráv se Vodafone snaží této překážce předejít dohodou s France Télécom o koupi britské Orange.

MMF24

Pokud by převzetí dostalo konkrétní obrysy, Vodafone by se stal největším evropským provozovatelem mobilních telefonních služeb. V současnosti už má v Mannesmannu minoritní podíly, v jeho německé síti D2 a v italském Omnitelu, jenž taky patří do koncernu Mannesmann. Konsolidací těchto podílů by Vodafone měl mimořádně zajímavé pokrytí evropského trhu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).