Menu Zavřít

Pionýr P2P půjček čelí skandálu. Manipuloval s daty

18. 5. 2016
Autor: Flickr.com (CC BY 2.0)

Trend peer to peer půjček, které nahrazují klasické bankovní úvěry, zasáhl i Česko. V loňském roce vstoupilo na tuzemský trh hned několik nových platforem, které žadatele o půjčky a investory z řad veřejnosti propojují. Celým odvětvím online půjček ale může nyní otřást skandál okolo pionýra P2P půjček americké společnosti Lending Club. Její zakladatel a generální ředitel Renaud Laplanche minulý týden rezignoval.

Laplanche tak učinil poté, co interní audit zjistil, že společnost manipulovala s daty. V balíčku za 22 milionů dolarů byly i půjčky v objemu tří milionů dolarů, které nesplňovaly požadavky investorů, ale byly upravené tak, aby vypadaly, že ano.

Přestože se podle společnosti nejednalo o významnou částku, událost otřásla důvěrou investorů v platformu. A společnost se sídlem v San Franciscu je na pokraji vyšetřování americkým ministerstvem spravedlnosti, informovala agentura Reuters. Platforma se navíc musí potýkat s reakcí investorů, kteří pozastavili svou aktivitu, což může mít zásadní dopad na další fungování společnosti.

MMF24

Investoři budou opatrnější

Otázkou je, zda se nedůvěra investorů rozšíří i na další platformy, a to nejen ve Spojených státech. Zatímco v USA nebo Velké Británii mají už zhruba desetiletou historii a pro mnoho lidí i firem se stávají zajímavým alternativním způsobem financování, na českém trhu si P2P platformy teprve budují pozici.

„Pokud se aféra nerozšíří na další poskytovatele, dá se očekávat, že investoři budou opatrnější, budou více prověřovat uváděná data a struktury půjček,“ popisuje předseda představenstva české platformy Benefi Pavel Matoušek. Na trhu je ale podle něj stále přebytek likvidity a investoři tak budou dál hledat další příležitosti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).