Menu Zavřít

Piš to laserem!

27. 8. 2004
Autor: Euro.cz

To není sci-fi, to je virtuální klávesnice

Klávesnice současných přenosných zařízení se stále zmenšují a práce s nimi není zrovna pohodlná. Řešení? Virtuální klávesnice Qwerty od firmy Siemens.

Vyvinula ji izraelská pobočka americké firmy VKB Inc. a poprvé byla představena letos v březnu na výstavě CeBIT. To, co na prvních ilustračních záběrech vypadalo spíš jako zdařilá fotomontáž než skutečně existující a reálně využitelný produkt, nabylo zcela konkrétních a reálných rozměrů poté, co se exkluzivním distributorem klávesnice v Německu stal průmyslový gigant Siemens.

Technologie připomíná scény z vědecko-fantastických filmů. Obraz klasické alfanumerické počítačové klávesnice je laserovou technologií prostřednictvím projekčního zařízení promítán na rovný povrch, infračervený systém snímá pohyb prstů na virtuálních klávesách a informace předává dále do systému. Výhodami je především jednoduché vkládání textu do mobilního telefonu, malé rozměry projekčního zařízení a spojení pohodlného psaní na klasické klávesnici se specifickými nároky mobilních přístrojů.

Virtuální klávesnice pracuje na základě čipu, který může být snadno integrován do mobilních telefonů, PDA nebo počítače. Princip je kromě jmenovaných přístrojů využitelný například v lékařství, kde jsou kladeny vysoké nároky na sterilní prostředí, u přenosných počítačů na operačních sálech nebo u lůžek pacientů.

CIF24

Virtuální řešení přídavné klávesnice si zatím buduje své místo na jednom z nejsilnějších evropských trhů, v Německu, u nás by se „sterilní“ klávesnice měla objevit koncem letošního roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).