Menu Zavřít

Pistolníkův sen. Americké zákony dovolují domácí výrobu zbraní

10. 10. 2017
Autor: Defense Distributed

Tištění funkčních plastových zbraní na 3D tiskárně není nic nového. Výsledky ovšem nejsou přesné ani spolehlivé. Americká libertariánská skupina Defense Distributed šla o krok dál a zveřejnila návod na výrobu funkčních kovových útočných pušek a pistolí v domácích podmínkách s minimálními nároky na peníze i znalosti.

Skupina Defence Distributed není v domácí výrobě zbraní žádným nováčkem. Právě ona stojí za první funkční pistolí vytištěnou na 3D tiskárně. Během uplynulých čtyř let technologie pokročila a skupina začala pracovat na CNC fréze s přiléhavým názvem „Ghost Gunner“ (Přízračný pistolník).

Fréza je plně automatická a Defence Distributed k ní dodává software, se kterým se dá jedním kliknutím vyrobit tělo zbraně. To vše v úhledné krabici za méně než dva tisíce dolarů.

Podívejte se na doma vyrobené zbraně

Hotové z 80 procent

Výroba těla zbraně je klíčová. Ve spojených státech jde totiž o jedinou část zbraně, která se nedá volně koupit. Skupina prodává také odlitky této součástky, které jsou z 80 procent hotové, a stačí je vložit do frézy. Míra dokončenosti není náhodná. Federální úřad pro tabák a zbraně (ATF) stanovil, že součástka připomínající tělo zbraně nepodléhá regulaci, pokud je dokončena maximálně ze čtyř pětin. Se zbylými dvaceti procenty si hravě poradí fréza.

Již nějakou dobu je k dispozici software na výrobu útočné pušky AR-15, stejné zbraně, kterou Stephen Paddock v Las Vegas zastřelil 59 lidí. Začátkem října skupina uveřejnila plány na výrobu pistolí typu M1911. Do této skupiny patří například legendární pistole Colt. Podle informací webu Wired Defense Distributed už prodala na čtyři tisíce Ghost Gunnerů, z toho tisícovku nového modelu frézy, který je schopen vyrobit i pistole.

Problémy s financováním

Po svém vzniku v roce 2012 měla Defensce Distributed problémy s financováním. Crowdfundingový web IndieGogo.com odstranil kampaň skupiny pro údajné porušení obchodních podmínek. Libertariáni se tehdy obrátili na v té době mnohonásobně menší bitcoinovou komunitu s prosbou o finance. Tímto způsobem se podařilo vybrat 20 tisíc dolarů nutných pro výrobu prototypu.

Střelná zranění stojí ročně USA 46 miliard dolarů
Ročně je v amerických nemocnicích léčeno přes 78 tisíc lidí se střelnými zraněními, uvádí studie, na kterou upozornil web BusinessInsider.com (BI). Spojené státy to stojí 46 miliard dolarů (více než bilion korun) na léčebných výlohách a ušlém zisku. „Mediální pozornost je věnována zejména masakrům, ty ale reprezentují jen malou část finančních nákladů,“ řekl BI David Hemenway, ředitel Školy veřejného zdraví na Harvardově univerzitě. Vědci zjistili, že více než třetina život neohrožujících zranění, je způsobena neúmyslnou střelbou.

Následovala další rána. Společnost Stratasys, která skupině poskytla 3D tiskárnu formou leasingu, smlouvu jednostranně vypověděla a přístroj zabavila. Firma se obávala možných právních důsledků a především špatné reklamy. Defence Distributed, navzdory svým opakovaným tvrzením, že zákon neporušuje, si zařídila licenci pro výrobu zbraní.

V Česku je přísnější regulace

Frézu si mohou koupit i Kanaďané a Mexičané, software je možné získat pouze ve Spojených státech. Americké ministerstvo zahraničí zastává názor, že zveřejnění plánů na výrobu zbraně na internetu se dá považovat za export, který podléhá omezením. Defense Distributed s tímto výkladem nesouhlasí a již několik let se úřadem soudí.

V českém prostředí by tento systém domácí výroby nefungoval. Podle zákona o zbraních a střelivu podléhá regulaci nejen zbraň jako celek, ale také její hlavní součásti. Mezi ty patří například hlaveň nebo nábojová komora.

EBF24

Čtěte dále:

Americký kolorit: šílení střelci zvedají zájem o zbraně

Češi budou moci chránit bezpečnost země s vlastní zbraní, rozhodli poslanci

Buď vlastenec, nenáviď svou vlast

 Petr Holec


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).