Aleš Dvořák je jedním z těch, kdo v roce 2018 stáli u zrodu přelomové spolupráce národního pivovaru s několika minipivovary. Po necelých dvou letech už kooperace Budějovického Budvaru s českým craftem jede naplno a Dvořák vymýšlí, kam tohle „pivovarské přátelství“ posunout dál.
* Jaký byl loňský rok z hlediska spolupráce Budějovického Budvaru s malými pivovary?
Loni se to podařilo stabilizovat a vyladit, spolupráce probíhá velmi úspěšně. Minipivovarům jsme trošku pomohli uvést je ve větší známost a my jsme zase potvrdili pozici národního pivovaru.
* Co plánujete letos?
Pracujeme na tom, jak jim pomoct s exportem, vymýšlíme další doprovodné akce, určitě spolu zase uvaříme nějakou kooperační várku.
* Jak daleko jste s vývozem českých craftových piv do zahraničí?
Je to dost problematická operace, především co se týče obalů, garancí a administrativních věcí. S tím se snažíme minipivovarům pomoct.
* Spolupracujete se sedmi minipivovary - Antoš, Clock, Cobolis, Nachmelená Opice, Permon, Pivovarský dvůr Zvíkov a Zichovec. Bude se tak skupina rozrůstat?
Spolupráci bychom rádi rozšířili i mezi další pivovary, ale pravděpodobně jinou formou. Nechceme to drobit, abychom to ještě zvládli, protože naše kapacity nejsou nekonečné. Rád bych měl kolem sebe hodně minipivovarů, kterých si vážím, ale naše možnosti to nedovolují.
* Na jaře jste začali prodávat hořký ležák Budvar 33 v láhvích…
Od loňska, kdy jsme ho začali čepovat, se potvrdilo, že lidem chutná, přijali ho, chválili ho, prostě si našel své zákazníky, a tak by byla chyba nedávat ho do láhví. V láhvích je navíc Budvar 33 víc viditelný.
* Jak pivovarští berou to, co se kvůli protiepidemickým opatřením děje od poloviny března?
Je to výzva. Ty známé pivovary to ustojí prodejem láhví, rozvozem a e-shopy. Ovšem pro pivovary, které jedou „z ruky do huby“, to bude krušné, ale snad se rychle poučily a vytvořily si plán B.
* A jak situaci zvládá Budějovický Budvar?
Pomohli jsme si, jak jsme mohli. Sudového piva se prodává málo, jedou hlavně láhve. Naštěstí jsme ještě před pandemií dokončili novou lahvovací linku, která nám teď pomáhá.
* Jaký bude zbytek roku?
Jak se říká, situace na frontě se mění každým okamžikem. Nicméně čekám - a jak to nyní vidím u prodejních okýnek -, že lidé budou na pivo hodně nadržení, budou jak utržení z řetězu. •