Menu Zavřít

Pivní lístek: Speciály pro léto 2018

Autor: Martin Pinkas/Euro

Minipivovary na léto uvařily řadu specialit. Některé z nich jsme ochutnali a tady je náš výběr.

Léto a prázdniny jsou pro pivovary dobou, kdy prodají nejvíc piva. Sládci tak mají už od května nervy, aby se na sezonu stihli připravit a měli plné tanky. Ideální šancí prozkoumat, co si menší výrobci na nadcházející týdny připravili, byl Festival minipivovarů na Pražském hradě. Během třetího červnového pátku a soboty jsem u stánků pod Královským letohrádkem ochutnal řadu ležáků a speciálů. Vybral jsem několik z nich, které stojí za pozornost a které dokážou zpříjemnit teplé prázdninové dny.

Sládek Pavel Palouš, jenž nyní vaří v novém pražském podniku Cobolis v Ládví, na Hrad přivezl pšeničnou třináctku Weizen. Speciál vonící i pražením má poměrně plnou chuť a silně se v ní promítá bohatá dávka sladu.

Ostatně Cobolis není jediný, kdo v létě sází na pivo typu weizen. Podobnou cestou se vydal i Jiří Kratochvíl z Klášterního pivovaru Želiv. Ten svou pšeničnou specialitu nazval Siard 11°. Ve sklenici se nad ní točí výrazná vůně banánu a hřebíčku.

Hořkost není nijak dominantní, přebíjí ji ovocitá svěžest.


Pivem vycpaná veverka, ležák ze sudu po whisky. Jaká jsou nejdražší piva světa?

Svého času nejsilnější pivo světa s 55 procenty objemu alkoholu. End of History skotského pivovaru Beer Dog s vypreparovanou veverkou, která přirozeně uhynula.


Když jsme u toho ovoce, pro příznivce stylu IPA (India Pale Ale) má pěkný dárek západočeský pivovar Zhůřák. Jejich speciál Grapefruit IPA 14,5° - přesně podle názvu - přináší do horkých dnů příjemné osvěžení. Jemná citrusovost se z vůně přelévá i do chuti, která vůbec není hořká, jak by se asi dalo čekat.

Příjemnou novinku si přichystal i Řemeslný pivovar Potštejn. Svou značku Clock nyní rozšířil o trendy styl NEIPA (New England IPA). Nabízí prázdninovou lahůdku Marshmallow Session NEIPA 11°. Jde o krásné „džusíkové“ pití na léto, které každého vystřelí zpátky do dětství. Nejen díky bonbonovému odéru chuti, ale celkovému „limonádovému“ nádechu piva.

A když jsme u těch trendovek, zaujalo mě i jedno slané „goséčko“. Stylově jej uvařili ve Slaném v pivovaru Antoš. Jde o Chocholáč Pineapple Gose se 4,4 procenta alkoholu. Autor receptu a sládek Martin Hromádka pivo kromě pšeničného sladu vyzdobil i ananasem, koriandrem a především himálajskou solí. Lehké slané pivo pasuje do horkých dnů daleko lépe než třeba zmrzliny nebo chlazené sladké nápoje a má vynikající pitelnost. S tímhle gose jsou zkrátka i tropické dny ve městě příjemné.

A to nejlepší jsem si nechal na konec. Stejně jako v roce 2015 i letos ovládl Festival minipivovarů na Pražském hradě - alespoň tedy pro mě - Jan Kočka a jeho značka Nomád. Zatímco před třemi roky bodoval s witbierem Polykala Bergamot, letos uhranul jedenáctkou Sumer Grisette. Jde o Kočkovu odpověď na tolik populární piva Summer Ale. „Když už nám ze jména piva vypadlo jedno m, můžeme vypustit i jedno chmelení, a to rovnou to hlavní. Proto jsme do našeho sumera přidali chmel na vířivku (a za studená pro lepší aroma), z chmelovaru udělali var a vybrali pivní styl saison, respektive jeho lehčí verzi grisette,“ popisuje Kočka.

Opět tak vzniklo progresivní osvěžující letní pivo, na kterém si pochutnají všichni bez rozdílu. Hezké pivní léto!

Dále čtěte:

Gastrozábava v letní Praze: Náplavka už nudí, teď je in Manifesto

ebf - tip - debata

Skvělé jídlo je všude. Užijte si cesty po světě prostřednictvím lokálních chutí a vůní

 Hija de Sanchez - Kodaň


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).