I přesto, jak podivně se v posledních letech počasí chová, tři zmrzlí letos svou pověst splnili. Na Pankráce se české hory schovaly do sněhové pokrývky, mrzlo i ve městech. Proto vymodlené otevření hospodských teras a zahrádek, které připadlo na minulé pondělí 11. května, bylo asi skromnější, než výčepní a pivovarští čekali.
Jak občerstvující pocit je opět po dvou měsících vyrazit do restaurace mezi lidi „na jedno“, si autor textu ověřil hned v pondělí dopoledne, kdy se slavnostně otevřela letní terasa pražské restaurace U Pinkasů, kam dorazily i desítky štamgastů. V horkých prázdninových dnech je tahle „nudle“ podél chladných historických stěn Chrámu Panny Marie Sněžné vynikajícím útočištěm v centru metropole.
Restaurace tak konečně mohla svolat odloženou oslavu 177. výročí svého založení, která měla původně proběhnout v dubnu. Dorazili i zástupci Plzeňského Prazdroje, kteří s sebou přivezli i soudek svého nefiltrovaného ležáku. „Asi nikdy jsem se netěšil na otevření zahrádek tak jako letos. Je to první symbol toho, že se věci vracejí do normálu, že se zase budeme moci scházet s přáteli u dobrého čepovaného piva,“ rozplýval se emeritní sládek Václav Berka, když soudek narazil a začal čepovat.
A zatímco U Pinkasů se slavnostní rozjezd zahrádky stihl ještě předtím, než do města dorazila studená fronta, jiné podniky tolik štěstí neměly. Při návratu z redakce se autor zastavil u nuselského Sousedského pivovaru Bašta, jehož výčep právě nabízí vyletněný rybízový Sour a před restaurací vyrostla improvizovaná zahrádka, jenže odpolední průtrž mračen rozjezd sezony překazila. Silný déšť bil do prázdných laviček a stolů, alkoholově slabší kyseláč vypitý téměř na ex pod stříškou však potěšil. I proto, že ho ono pondělní odpoledne prodával sám nuselský sládek Jan Kroužek.
I když tedy pondělní otvíračka nedopadla téměř nikde v republice podle představ, v dalších dnech se už terasy a zahrádky plnily velmi rychle. Odhodit roušku, pábit a k tomu popíjet čerstvě načepované pivo ze skleněných půllitrů je pro českou společnost zkrátka velmi důležitý sociální rituál. A dneska i důkaz toho, že pivovary uplynulé a velmi podivné dva měsíce přečkaly v relativně dobré kondici.
Karel Doubek, spolumajitel restaurace U Pinkasů, minulé pondělí mluvil o tom, že letošní jaro mu připomnělo vzpomínky jeho dědečka na druhou světovou válku. Tak silnému srovnání se bráníme.
Nicméně pokud nic jiného, zavřené hospody ukázaly, jak důležitou vrbou pro lidské duše jsou sládci, sklepmistři, sladmistři či výčepní. Hlavně tedy na zdraví!
Jde se na pivo
14. března: uzavření všech hospod a restaurací 11. května: otevření venkovních zahrádek a teras 25. května: vychází speciál týdeníku euro -Top české pivo 2020 - a otevírají se vnitřní prostory restaurací a hotelů
O autorovi| ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz