Trendy, trendy, trendy. Zatímco pivotéky a bary s rotujícími pípami lákají na to, co právě letí, my na to letos půjdeme trochu jinak. V tradičním předprázdninovém menu doporučíme pivní klasiku na dovolenou, která bude stejně dobrá letos i příští rok. Tato piva, která se prodávají i v láhvích či plechu, mohou zpestřit nejen rodinný výlet vlakem na venkov, ale každé odpolední posezení na terase ve městě či u ohně. Tak pojďme na to.
Hutná desítka
Čím tradičnějším začít než světlým výčepním.
V současnosti jedno z nejlepších vaří sládek Přemek Chmelař v krásně, citlivě a především nákladně zrekonstruovaném pivovaru Kamenice nad Lipou. Dva druhy sladu a chmelové odrůdy Sládek a Premiant dělají z kamenické desítky plné pivo s vynikající hořkostí, které osvěží v horkém červencovém odpoledni i dusném srpnovém večeru. Výčepní má velmi dobrou pitelnost a bez dlouhých diskusí patří k nejlepším spodně kvašeným českým pivům.
S tímto pivem už žádný spodně kvašený ležák v létě nikdo potřebovat nebude.
Silné zámecké…
Jdeme do svrchního kvašení. Prvním z takto vyráběných piv, která na letní dny doporučíme, je světlý ležák Melchior ze Zámeckého pivovaru Frýdlant. Sládek Zdeněk Fousek, který na břehu řeky Smědé vyrábí pivo, používá pro Melchiora chmely Cascade, Equinox, Fuggles a Simcoe. Plné pivo – jehož sytost stojí na světlém, Pale Ale a Carapils sladu – se uvádí lehkou ovocitou vůní, v ústech se prezentuje příjemnou „limonádovostí“ s hořkým odérem, která nutí pijáka k dalším a dalším lokům. Jenže pozor. Poměrně výrazný alkoholový náboj (5,5 procenta!) zvláště na sluníčku klame a z dobrého přítele schovaného ve sklenici se může stát zlý pán v hlavě. Proto doporučujeme na večerní popíjení s rodinou či přáteli, odkud už člověk nikam nemusí.
… a dezertní lounské
Je zřejmě bez jakékoli diskuse, že lounský Rodinný pivovar Zichovec je jedním z nejzábavnějších a nejnásledováníhodnějších podniků, který české craftová mapa dlouhodobě nabízí. Z pestrého sortimentu jsme pro následující měsíce vybrali svrchně kvašeného Robina. Pivo připomínající podle vůně ostrovní koktejl z exotického ovoce působí i po ochutnání jako z jiného světa, kde se šťavnaté ovoce konzumuje po kilogramech. Lehký ejl je extrémně osvěžující a pijákovi nabízí výbornou pitelnost, kdy dokáže probrat i z ospalé poobědové letargie. S mírnou hořkostí až kyselostí zchladí lépe než ledová lázeň. Tak ať tyhle prázdniny všem chutnají!
Letní menu 2020
kamenická 10° Pivovar: kamenice nad Lipou Styl: spodně kvašené výčepní Alkohol: 4,5 % IBu: 35 Melchior 12° Pivovar: Zámecký pivovar Frýdlant Styl: american Pale ale Alkohol: 5,5 % IBu: 37 Robin 12° Pivovar: rodinný pivovar Zichovec Styl: american Pale ale Alkohol: 5,1 % IBu: 40
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz