Menu Zavřít

Pivní zápisník Jana Kočky

22. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Tipy E8 v banketu

Protivínský pivovar

Pohádka pod platany

Centrum pivovarnického dění v jižních Čechách leží v Českých Budějovicích, kde najdeme dva významné pivovary: Budvar a Samson. Jen 40 kilometrů na severozápad se ale nachází jeden z nejmalebnějších pivovarů v Čechách - Platan. Pivovar v městečku Protivín se rozkládá v čtrnáctihektarovém lesoparku, příjezd k pivovaru lemuje unikátní platanová alej. Každý rok probíhá v jeho areálu „Léto pod platanem“ ve znamení hudby a piva.

Historie pivovaru sahá do poloviny 16. století, kdy v kronice čteme: „Léta 1540 dne 29. listopadu věnoval Jan z Perštejna Ondřeji Ungnadovi ze Suneku a jeho manželce Bohunce statek protivínský se vším příslušenstvím i s krčmami od panství Hlubockého k pivovaru protivínskému obrácenými.“ Roku 1711 přešel pivovar na knížecí rod Schwarzenberský, v jehož vlastnictví zůstal až do roku 1947. V druhé polovině 19. století byl Knížecí schwarzenberský pivovar a sladovna Protivín jedním z nejmodernějších pivovarů na našem území. Měl vlastní železniční vlečku, laboratoř, byla zde zavedena propagační stanice na pěstování čistých várečných kvasnic. Pivo bylo exportováno po celém Rakousku-Uhersku, ale i do Ameriky. Po druhé světové válce potkal protivínský pivovar stejný osud jako všechny ostatní - roku 1948 znárodněn, od roku 1992 součást Jihočeských pivovarů.

Krize protivínského pivovaru (v rámci Jihočeských pivovarů na něj zbyla nevděčná úloha vaření levných piv, rozpad prodejní sítě a přenechání obchodní strategie Samsonu) vyvrcholila na jaře 2000. Tehdy vedení pivovarnického trojlístku Platan - Regent - Samson nabídlo Platan městu za nereálných dvě stě milionů korun. Protivínští nakonec vyjednali snížení na 65 milionů, a když stabilizovali provoz pivovaru, zdražili pivo o pár desetihaléřů a nabrali nové hospody, prodali pivovar do rukou českých investorů a sami si ponechali symbolické jedno procento. To vše během několika málo měsíců.

Zazvonil zvonec a pohádce byl konec? Naštěstí má dobré pokračování: zvyšuje se výroba i počet restaurací (ze sta na několik set) a čtrnáctistupňová novinka Prácheňská perla dodává pivovaru dobrý zvuk i mimo region. Jak chutnají profesionálům Piva z portfolia protivínského pivovaru hodnotila profesionální skupina degustátorů sdružená kolem projektu Svět Piva.cz. Piva byla hodnocena na škále 1-9 (1 = bez chyby, 9 = nepoživatelné).

Platan Jedenáct Esterová a mírně oxidační vůně. Velice dobře vyvážená plnost, hořkost a říz. Příjemně hořké doznívání, které pohladí. Můžu dostat další, prosím?
Hodnocení: 3

Prácheňská perla Vynikající zástupce speciálních piv (jedná se o 14stupňové pivo) s lehkou svěží (lehce ovocnou) vůní (že by spadlá hruška máslovka?). Velice dobře vyrovnané pivo, kde se příjemná hořkost (a to doznívání!), plnost a říz snoubí v harmonický celek.
Hodnocení: 3+

Pivovar Bakalář

Návrat

Rakovnický pivovar Bakalář uvařil po dlouhých sedmi letech první várku. Jenže prorazit dnes na trhu s novým pivem není lehké. Šéf společnosti United Czech Brewery, která má na starost prodej a distribuci piva Bakalář, Andrej Govakov nechce následovat agresivní reklamní politiku ostatních výrobců: „Kampaň Bakaláře bude stavět na těchto kladech: české pivo vařené českým sládkem, vysoká kvalita, přijatelná cena, veškerý servis od pivovaru a také tradice produktu.“

Příští rok plánuje pivovar výstav kolem 50 tisíc hektolitrů, z toho přibližně 80 procent na vývoz - do celého světa a vždy pod jménem Bakalář. Plánovaný výstav se pohybuje kolem 250 tisíc hektolitrů ročně, dále zvýšit kapacity prý není problém.

Pivovar má pětinádobovou 280hl varnu a na spilce je třicet kádí. Při vaření piva používá vlastní vodu, moravský slad, žatecký chmel a chmelový extrakt (do 10 %). Kvasinky jsou budvarské, pivo se bude pasterizovat. Co se týče receptury, dostal sládek Oldřich Záruba volnou ruku. Podle toho, co jsme měli možnost ochutnat, je na co se těšit.

Soutěž Staropramenu

Jak se točí Belgičan

Jednou z podob pivní kultury je i forma prezentace a způsob čepování piva. Situace se u nás jen pomalu zlepšuje, naštěstí ale na dané téma přibývá stále více soutěží. Jednu z nich uspořádal i Staropramen - zaměřenou na čepování a prezentaci piv belgických.

bitcoin_skoleni

Odborná porota hodnotí celý proces točení a servírování piva: soutěžící převezme objednávku, umyje sklenice, připraví si tác se vším potřebným k obsluze, natočí a naservíruje porotě dvě čepovaná piva Stella Artois, jedno čepované pivo Hoegaarden White a jedno lahvové pivo Leffe Brown. Porota složená z obchodních sládků a marketingového manažera prémiových značek společnosti Pivovary Staropramen nehodnotí pouze technickou přesnost, ale i příjemné a komunikativní vystupování soutěžících.

Vítěz letošního ročníku Filip Hála z Příbrami bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále 28. října v Bruselu.

  • Našli jste v článku chybu?