Menu Zavřít

Pivo, řemeslo a průmysl

3. 12. 2018
Autor: Euro.cz

Řemesla procházejí vývojem. Říká se tomu pokrok Snahou je zachovat kvalitu, zlevnit produkci a zvýšit zisk. Vezměme si například automobilismus. Staré škodovky, které po startu stále chcípaly a žádaly správné řazení při jízdě do kopce, nebo pětilitrové bestie, žeroucí 25 litrů a krutě trestající každou chybu, které též mizejí. Vládnout takovému stroji byl však zážitek plný emocí. Každý měl svou duši. Dnešní moderní automobily jsou pohodlné, jezdí skoro samy, ale emisně dušené motory mnoho temperamentu nenabízejí. Jsme v podstatě už jenom pasažéři. Emoce chybějí.

Pivovarství též nezahálelo. Moderní historii piva vládnou napodobeniny českého ležáku. Pragmaticky vyrobené, unifikované, žluté, mírně hořké nápoje, které „pokrokem“ přišly o svou duši. Jsou čisté a bez chyb. Zákazníka neurazí, ale ani nenadchnou.

Tmářský režim v ČSSR pokrok ignoroval. Po roce 1989 nastala překotná modernizace.

Někteří šli, mnohdy i vlivem zahraničního kapitálu, cestou moderny.

Ti prozíravější pochopili a modernizovali tak, aby zachovali procesy určující charakter českého piva. Proto má české pivo stále výjimečné postavení.

Velká americká „Craft Beer“ revoluce rozbila pivní nudu. Z původně několika garážových podniků jsou už tisíce mnohdy velmi velkých pivovarů. Pivní rozmanitost dorazila i k nám. Jak v pivních stylech, tak v kvalitě. Znám mnoho sládků, kteří svou pečlivostí, umem a fantazií dávají vznikat skvostům, které na velkém ležáckém pivovaru prostě neuděláte. Pil jsem však i dosti nepovedená piva. Ale to k ruční práci a hledání dokonalosti patří, to je právě to ono.

Takže vězte, že u piva na velikosti nezáleží, záleží na svědomí, poctivosti a umu každého sládka. •

bitcoin_skoleni

Příští díl: V pondělí 17. prosince prozkoumáme pivní pěnu.

  • Našli jste v článku chybu?