Menu Zavřít

Oživení kariérního řádu učitelů bude obtížné, připouští Plaga

11. 12. 2017
Autor: čtk

Kandidát na ministra školství Robert Plaga během schůzky s prezidentem Milošem Zemanem mluvil o možné věcné i finanční revizi inkluze, navyšování prostředků pro pedagogické i nepedagogické zaměstnance ve školství a o sportu. Kariérní řád pro učitele, který v létě neprošel Parlamentem, půjde jen obtížně oživit, řekl po jednání v lánském zámku Plaga.

Hrad po jednání na twitteru informoval, že hlavním tématem byla inkluze. Plaga řekl, že její revize by mohla být finanční i věcná. „Jedna ze záležitostí jsou náklady na podpůrná opatření, ještě jednou se podíváme na vyhlášku, která je definuje. Druhá věc je podívat se do terénu, jestli existuje nějaká možnost zrevidovat věcnou část,“ uvedl.

Nové podmínky společného vzdělávání od začátku loňského září přinesly postupné začleňování dětí s lehkým mentálním postižením do běžných tříd základních škol. Plaga řekl, že na inkluzi v příštím roce podle odhadů ministerstva chybí tři miliardy korun. „Takže se musíme podívat, jak jsme uvnitř resortu schopni redukovat tyto náklady. A pokud to nepůjde, tak učinit další kroky, abychom se s tím vyrovnali,“ řekl.


Schillerová představila cíle: jednodušší daňový systém a vyrovnaný rozpočet

 Kandidátka na ministryni financí Alena Schillerová po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech


Kariérní řád půjde podle Plagy jen těžko oživit. „Jsem zastáncem, aby víc pravomocí měli ředitelé škol, kteří jsou v dennodenním styku s těmi konkrétními učiteli. Nemyslím, že by měla být nějaká komise na úrovni státu, která by rozhodovala, který učitel má být v kterém stupni,“ řekl s odkazem na normu, která předpokládala rozřazení učitelů do stupňů od začínajících přes samostatné po vynikající.

ebf - tip - debata

Plaga novinářům řekl, že diskuse s Milošem Zemanem trvala zhruba hodinu a čtvrt. „Byla opravdu velmi široká, týkala se i oblasti sportu. Přes drobné názorové rozdíly, ale opravdu minimální, tak ve většině těch témat jsme měli shodu,“ konstatoval.

O setkáních Zemana s ministerskými kandidáty čtěte v rubrice Volby 2017:

Zeman se setkal s kandidáty na ministry průmyslu a zdravotnictví. Mluvili o lithiu a eReceptech

Dostálová: MMR by mělo být ministerstvem veřejného investování

Česko by mělo zůstat mezi nejbezpečnějšími zeměmi, přeje si Metnar


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).