Menu Zavřít

PLÁN JE HOTOV

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Vítkovice

PRAHA (ČTK) – Hutní gigant Vítkovice letos zeštíhlí o 2600 pracovníků a podnik přejde na holdingovou strukturu. Jednotlivé společnosti budou poté prodány nebo převedeny na nové majitele. Tak si restrukturalizaci severomoravských železáren představuje ministerstvo průmyslu a obchodu a resort financí. O návrhu má v pondělí 22. května jednat vláda.

Finanční fáze restrukturalizace počítá s tím, že Revitalizační agentura nejprve odkoupí na úvěr od Konsolidační banky část pohledávek od věřitelů, které pak bude moci agentura kapitalizovat. Zadlužení firmy tím poklesne o 4,5 miliardy korun. Celkové závazky Vítkovic se pohybují okolo třinácti miliard, z toho pohledávky státu přesahují sedm miliard korun.

Ve druhé etapě bude základní jmění firmy sníženo ze 13,27 miliardy na 4,38 miliardy korun. Ve třetí fázi přijde na řadu soudní vyrovnání s věřiteli, během něhož bude společnost chráněna před konkursem. Věřitelům, kteří nevyužijí předchozích možností, bude nabídnuta buď konverze pohledávek do akcií Vítkovic za plnou nominální hodnotu, nebo dluhový instrument opět s možností převodu do akcií.

MMF24

Materiál uvádí, že hlavní dceřiné společnosti (má jít o Víkovice – Ocel, Energo, Strojírenství a Konstrukce) je nutné založit do konce prvního pololetí letošního roku. Dcery budou samostatné a nezatížené právnické osoby, jejichž činnost bude „oddělena od věřitelů .

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).