Menu Zavřít

Plán plníme s rezervou

6. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Trápí nás nepředvídatelný propad cen druhotných surovin, říká finanční ředitel AVE CZ

EURO: Kdy jste se poprvé začali ve vaší společnosti zabývat hospodářskou krizí? ŠMÍD: V létě 2008. Nicméně dopad do oblasti odpadového hospodářství nebyl prvotním projevem finanční ani hospodářské krize.

EURO: Jaký byl dopad krize na provozní výsledky, jak se změnily oproti plánu? ŠMÍD: Loňský plán jsme s rezervou splnili, a i nyní po pěti měsících našeho hospodářského roku jsou naše výsledky lepší než plánované.

EURO: Jaká jste přijali opatření pro udržení, respektive zlepšení provozního výsledku? ŠMÍD: Intenzivnější spolupráce obchodního oddělení s nejvyšším vedením společnosti, aktivnější monitoring zákazníků a předcházení vzniku pohledávek po splatnosti, aktivnější řízení významných skupin nákladů, optimalizace investic – podrobnější posuzování priorit.

EURO: Považujete za správné soustředit se jen na snižování nákladů, nebo je třeba hledat nové možnosti, například ve formě inovací? ŠMÍD: Snižování nákladů nelze opomenout, nicméně samo o sobě nemůže zajistit zlepšení tržního postavení společnosti a tím pádem ani dlouhodobě udržitelné pozitivní hospodářské výsledky.

EURO: Kdy dosáhne hospodářská krize vrcholu a kdy očekáváte opětovný růst ekonomiky? ŠMÍD: Dobrá otázka! Už jsem na ni četl desítky chybných předpovědí, nerad bych přidával další.

EURO: Máte nastaveny indikátory, které „měří“ dopady krize a případný obrat k lepšímu? ŠMÍD: Jistě; aktuálně nás trápí zejména nepředvídatelný propad cen druhotných surovin v závěru loňského roku, který v důsledku ohrožuje léta budovaný systém třídění odpadů v obcích. Tato problematika se nyní řeší ve spolupráci zainteresovaných subjektů s příslušnými ministerstvy. Jakákoliv změna k lepšímu by pomohla nejen nám, ale i celé České republice při plnění mezinárodních závazků v této oblasti.

KL24

Jiří Šmíd, AVE CZ odpadové hospodářství

AVE, jedna z nejvýznamnějších společností v oboru na českém trhu. Její portfolio pokrývá celou oblast odpadového hospodářství včetně sanace starých ekologických zátěží a zasahuje i do dalších činností, především pro obce – údržbu městské zeleně, komunikací, zimní údržbu atd. Společnost rychle roste, za tři roky téměř ztrojnásobila obrat, dosahuje stabilně pozitivních hospodářských výsledků.

  • Našli jste v článku chybu?